bilimsel

Kirli çamaşırları çamaşır makinesine atmadan neden ters çevirmek gerekir?

Çamaşırları ters çevirerek yıkamak neden öneriliyor? Çamaşırları ters çevirerek yıkamamın avantajları nelerdir?

Kirli çamaşırları çamaşır makinesine atmadan neden ters çevirmek gerekir?

Giysilerinizi çamaşır makinesinde yıkarken iç-dış etmeniz, başka bir deyişle ters çevirmeniz gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Belki de bunu yapmak için uğraşmaya deyip değmeyeceğini bilmiyorsunuz.

Çamaşrları ters çevirmenin önerilmesinin iki temel sebebi vardır.

Genellikle daha kirli olan iç tarafı açığa çıkartır ve giysilerin dış kısmını hasardan ve diğer aşınma izlerinden korur.  Giysinin dış kısmında görünür (ya da varlığından emin olduğunuz) bir kir veya leke olmadığı sürece iç kısmı muhtemelen daha kirli olan kısımdır. Taze ve steril ter genellikle kokusuzdur ancak bu durum, cildimizin üzerinde yaşayan bakteriler ve diğer küçük canlılarla temas etmesiyle beraber değişir. Ayrıca, giysilerin iç kısımları cilt yağları, kıllar, elektrik yükleri ve diğer vücut sıvıları ile temas eder.

Giysilerin iç kısmını açığa çıkartarak yıkamak, giysinin dış kısmını ve kalitesini korumak için de etkili bir yöntemdir.

Kısacası, genel olarak bu yöntem giysilerin iç kısmındaki kirleri daha kolay temizlenir hale getirir, daha inatçı olan vücut kokularının çıkarılmasını kolaylaştırır, tüylenmeyi önlemeye, renkleri ve baskıları korumaya, özellikle fermuarlar ve düğmelerin takılmalarını engellemeye, bant veya çıt-çıt gibi parçaları korumaya ve giysilerin şeklini korumaya yardımcı olur.

Giysileri korumada  statik yapışma en belirgin fark olarak öne çıkıyor. Ters çevrilmiş giysilerde statik yapışma daha az gerçekleştiği için, ütüleme ve katlama süreçlerini kolaylaştırabilir.

Tüm bunlar önemli avantajlar olsa da, bazı dezavantajlardan da bahsetmemek olmaz.

Öncelikle bu işlem daha fazla zaman ve çaba gerektirir. Ayrıca yıkama işleminin giysinin dış tarafındaki kir ve lekeler üzerindeki etkisini azaltır ve iç çamaşırları gibi kumaşlara zarar verebilir.

Sonuç olarak genel resme baktığımızda, çamaşırların ters çevrilerek yıkanmasının önerilmesi yanlış değildir. Eğer yeterli vaktiniz varsa, siz de bu yolu tercih edebilirsiniz.

Yorumlar