bilimsel

Direksiyona oturmak asabiyete giden en kestirme yol

Araba sürmek, sürücülerin stres mekanizmalarını tetiklemeye yetiyor. Normalde doğal karşılanan olaylar bile direksiyondayken sinir bozucu olarak algılanıyor.

Direksiyona oturmak asabiyete giden en kestirme yol

Trafikte sürücüleri strese sokacak pek çok durum var. Ancak sürücülerin sinirlerinin hoplaması için onlara gerek bile yok. 

Houston Üniversitesi'nce yapılan son araştırma, en hafif koşullar altında bile sürücülerin stres tepkisi gösterebildiğini ortaya koyuyor.

Yürütülen araştırmada, sürücülerin her gün karşılaşabileceği rutin ve oldukça hafif koşullara sahip olan bir sürüş rotası simüle edildi. Bu rotada sürücüler kırmızı ışıkta durmak ya da bir otoyola giriş yapmak gibi durumları deneyimlediler. Elde edilen veriler ise bu tür 'standart' durumların bile sürücüler üzerinde zamanla büyük stres kaynağına dönüştüğünü gösterdi.

Araştırma için araç içi termal görüntüleme sistemleri kullanıldı:

11 sürücünün katıldığı araştırmada sürücülerin araçlarına vücutlarının verdiği tepkiyi gözlemleyebilmek için termal kamera sistemleri kuruldu. Aynı zamanda araçlara, aracın hızlanmasını, direksiyon hareketlerini ve fren kuvvetini kaydeden bir sistem de kuruldu. Bu şekilde sürücülerin ve aracın deney boyunca durumları yakından takip edildi.

Termal kameralar, sürücülerin mimiklerini ve terlemelerini kaydederek veri sağladı.

Tüm bu sistemler aynı zamanda 'sürücülerin farkında bile olmadığı' stres tepkilerini ortaya çıkarmayı sağladı.

Aynı rotada sürekli ilerleyen sürücülerde bir süre sonra ufak durumlarda bile yüksek stres tepkileri gözlenmeye başladı. 11 katılımcının yarısında oluşan bu stres tepkilerine sebep olan fenomene araştırma ekibi 'hızlanma' ismini verdi.

Houston Üniversitesi'nden fizyolog Loannis Pavlidis'in "Bu fenomene 'hızlanma' diyoruz. Hızlanma, küçük olayların neden olduğu stres olarak tanımladığımız bir şey' sözleriyle özetlediği durumun neden sürücülerin yarısında ortaya çıkarken diğer yarısında çıkmadığı ise henüz bilinmiyor. Araştırma ekibi, bunun genetik yatkınlık ile ilgili olabileceğini düşünüyor.

Nagehan Çavuş - webtekno.com

Yorumlar