bilimsel

Bir günün 25 saat olması için kaç yıl beklemek gerekiyor?

Dünyanın dönüş hızının her geçen dün yavaşlaması insanlarda bir günün 25 saat olacağı beklentisini artırıyor. Ancak o tarih hiç de sanıldığı kadar yakın bir zaman değil.

Bir günün 25 saat olması için kaç yıl beklemek gerekiyor?

Dünyanın dönüş hızı ortalama her gün saniyenin milyonda biri kadar azalıyor. Bu da Dünya’nın dönüş hızının bir günün 25 saat olmasını gerektirecek kadar düşmesi için  140 milyon yıl geçmesi gerektiği anlamına geliyor.  Yani henüz ‘takvime bir gün daha eklenir mi’ diye endişelenmeye  gerek yok.

Yapılan ölçümlere göre dünyanın dönüş hızı bazı günler ortalamadan daha uzun sürse de, gezegenin dönüşündeki yavaşlamanın hızı pek değişmiyor...

Dünyanın dönüş hızı azaldıkça eninde sonunda bir günün 25 saat olacağı muhakkak ama insan ömrüne göre o süre öok ama çok uzun. O güne kadar Düya dönmeye devam eder mi, dünyada insan kalır mı belli değil. Kıyametin o güne kadar gecikme ihtimali ne kadardır o da ayrı bir tartışma konusu...

Dünya'nın dönüş hızı yaklaşık olarak saatte 1.600 kilometredir. 

Ancak Dünya’nın dönüş hızının ölçümü enlemlere göre de farklılık gösterir. Örneğin ekvator yani Dünya’nın en geniş enlemi yaklaşık 40.070 km genişliğindedir. Ekvatorun genişliğini bir günün uzunluğuna yani 24 saate bölerseniz,  dünyanın hızını yaklaşık 1.670 km/saat olarak çıkar.

Eğer 45 derece enleminde kürenin yarısına gelirseniz (hem kuzeyden hem güneyden) enlemin kosinüsünü kullanarak hızı hesaplayabilirsiniz. 45’in kosinüsü 0.707’dir ve böylece 45 derecedeki dönüş yaklaşık 0.707 x 1037 = 733 mph (saatte 1.180 km) hızında olmaktadır. Daha kuzeye veya daha güneye gidildiğinde hız azalmaktadır. Kuzey veya Güney kutbuna ulaşırsanız dönüşünüz oldukça yavaş olacaktır (tek bir yerdeki dönüş bir günü alır).

Uzay ajansları, Dünya’nın dönüşünden avantaj sağlamayı severler. Örneğin, eğer Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot gönderilecekse onları ekvatora yakın bir yerden göndermeyi tercih ederler. Bu yüzdendir ki Uluslararası Uzay İstasyonu kargo görevleri genelde Florida’dan fırlatılır. Bu sayede Dünya’nın dönüşü ile aynı yönde fırlatılan roketler, onların uzayda yol almasını sağlayacak hız artışını edinmiş olurlar.

Peki Dünya, Güneşin Etrafında Ne kadar Hızla dönüyor?
Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü uzaydaki tek hareketimiz değildir. Güneş etrafındaki yörüngesel hızımız yaklaşık 107,000 km/saattir. Bunu da basit bir geometri ile hesaplayabiliriz.

İlk önce Dünya’nın ne kadar uzaklığa seyahat ettiğini bulmamız gerekir ki, bunu gayet iyi biliyoruz. Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşü yaklaşık 365 gün sürer. Yörünge bir elips şeklindedir ancak, matematiği basit tutmak adına ona çember diyelim. Yani, Dünya’nın yörüngesi bir dairenin çevresidir.

Dünya’nın güneşe uzaklığı (ki bir astronomik birim diyoruz buna) Uluslararası Astronomlar Birliği’ne göre 149,597,870 kilometredir. (r) yarıçapı belirtir. Buna göre dairenin çevresi, 2 x π x r denklemine eşittir. Böylece Dünya’nın bir yılda yaklaşık 940 milyon kilometre yol kat ettiğini bulabiliriz.

Hızın zamanla alınan uzaklığa eşit olmasından dolayı, Dünya’nın saatteki hızı, 940 milyon kilometreyi 365.25 güne bölerek ve bu sonucu da 24 saatte bölerek hesaplanabilir. Yani bu durumda Dünya bir günde; saatte 107,627 km hızla 2.6 milyon kilometre yol almaktadır.

Güneş ve içinde olduğumuz Samanyolu galaksisi de hareket ediyor...
Güneş’in de Samanyolu üzerinde kendi yörüngesi vardır. Güneş, galaksinin merkezinden yaklaşık 25.000 ışık yılı uzaklıktadır ve Samanyolu da en az 100.000 ışık yılı genişliğindedir. Güneş ve beraberinde bizler, saniyede 200 kilometre veya saatte 720.000 km hızla hareket ediyor gibi görünmektedir. Bu inanılmaz hıza rağmen Güneş Sistemi, Samanyolu’ndaki tüm yörüngesini yaklaşık 230 milyon yılda dolanmaktadır.

Samanyolu ise uzaydaki diğer galaksilere bağlı şekilde hareket eder. Yaklaşık 4 milyar yıl içerisinde Samanyolu, en yakın komşusu olan Andromeda Galaksisi ile çarpışacak. İki galaksi de birbirlerine saniyede yaklaşık 112 km hız ile yaklaşmaktadır. Yani evrendeki her şey hareket halindedir.

Yorumlar