bilimsel

Arabanızda su şişesi bırakmayın; facia yaşayabilirsiniz

Eğer arabanızda sıklıkla plastik veya cam su şişesi bırakıyorsanız bu huyunuzdan vaz geçin. Zira arabada bırakılan şişeler yangına neden olabiliyor.

Arabanızda su şişesi bırakmayın; facia yaşayabilirsiniz

Sıcak bir yaz gününde, güneş tüm yakıcılığıyla gökyüzünde parlarken arabanızı park edip gittiniz. Eğer arabadan inerken içeride pet şişe içinde su bıraktıysanız, arabanızı park ettiğiniz gibi bulamayabileceğinizi aklınızda tutmanızda yarar var. Zira arabada pet şişede su bırakmak bazen çok ama çok tehlikeli olabiliyor.

Kulağa saçma gibi gelse de şeffaf plastik şişedeki su, büyüteç etkisine neden olabiliyor. Zira güneş ışığı su şişesinin içinden geçtiğinde bu ışık çok daha yoğun hale gelerek araba koltuğunun döşemesini, orta konsolu ya da önüne çıkan herhangi bir şeyi yakabiliyor.

AZFamily sitesinin haberine göre, Arizona'da bir kadının arabada bıraktığı plastik su şişesi koltuklarda delikler oluşmasına yol açtı. Neyse ki bu delikler bir yangın başlatmamış olsa da başlatma ihtimali vardı.

Tamam, bunun gerçekleşme ihtimali çok yüksek değil ancak bu bilinen bir risk. Aracınızda sürekli plastik su şişeleri bıraktığınız ve başınıza hiçbir şey gelmediği için bu gerçeği göz ardı ediyor olabilirsiniz. Ancak bu durumun gerçekleşme ihtimalinin olduğunu kabul etmeniz lazım.

Risk, içinde su veya başka herhangi bir sıvı bulunan saydam bir su şişesi kullanıldığında ortaya çıkıyor. Boş bir şişe güneş ışınlarını büyütmese de içerisindeki sıvı büyütebiliyor. Bunu, metalden yapılmış izolasyonlu su şişelerini kullanmak için iyi bir sebep olarak düşünebilirsiniz. Ayrıca, şişe arabada dururken suyunuz ısınacağına daha uzun süre soğuk kalabilir.

Yorumlar