Uzay

Uzaydaki gülen kediyi görebildiniz mi?

Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili'nin Atacama Çölü'nde bulunan Çok Büyük Teleskobu uzayda Sh2-284 Bulutsusunu görüntüledi Nebula'nın 'Gülen kedi' şeklinde olması dikkat çekti.

Uzaydaki gülen kediyi görebildiniz mi?

Resimdeki turuncu ve kırmızı bulutsu, Sh2-284 Nebulası...

Fotoğraf  ESO'nun (European Southern Observatory / Avrupa Güney Gözlemevi) Şili'nin Atacama Çölü'nde bulunan VLT'si (Very Large Telescope / Çok Büyük Teleskop) ile çekildi ve gökbilimciler nebulanın bir gülen kedi şeklinde olmasına hayli şaşırdılar ve ona "smiling cat" dediler.

Siz de bulutsuya bir bütün olarak bakarsanız, gökten aşağıya gülümseyen bir kedinin yüzünü görebilirsiniz

Dünya'dan yaklaşık 15 000 ışıkyılı uzaklıktaki Tek Boynuzlu takımyıldızında yer alan  Sh2-284 Bulutsusunda, yeni güneşler oluşturmak üzere bir araya toplanan gaz ve toz yığınları dikkat çekiyor ve bu hali ile nebula bir  yıldız doğumevinden farksız.

Fotoğraftaki en parlak kısım, yaklaşık 150 ışıkyılı (1400 trilyon kilometreden fazla) çapında. 

Bulutsunun en parlak kısmının merkezinde - "kedi burnunun" hemen altında - Dolidze 25 olarak bilinen ve büyük miktarlarda güçlü radyasyon ve rüzgar üreten bir genç yıldız kümesi yer alıyor. 

Yıldız kümesinin merkesinden gelen rüzgarların, nebuladaki gazı ve tozu uzaklaştırarak ortasını oyduğu dikkat çekiyor. 

Bu görüntü, İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü INAF'a ait olan ve ESO'nun Şili'deki Paranal Gözlemevi'nde barındırılan VLT Tarama Teleskopu'ndan (VST) alınan veriler kullanılarak oluşturuldu. 

VST, güney gökyüzünü görünür ışıkta haritalamaya adanmıştır ve çok geniş alanlı görüntüler çekmek için özel olarak tasarlanmış 256 milyon piksellik bir kameradan yararlanır.

Bu görüntü, kendi gökadamızda yaklaşık 500 milyon nesneyi inceleyen ve Samanyolu'muzdaki yıldızların doğumunu, yaşamını ve nihai ölümünü daha iyi anlamamıza yardımcı olan VST Güney Galaktik Düzlem ve Çıkıntının Fotometrik Hα Araştırmasının (VPHAS+) bir parçasıdır. 

Yorumlar