Uzay

Uzayda sıfır yerçekiminde alevler nasıl hareket eder deneyi!

Çin'in Tiangong uzay istasyonundaki astronotlar, alevlerin sıfır yerçekiminde nasıl hareket ettiğini göstermek için istasyonun içinde mum yaktılar.

Uzayda sıfır yerçekiminde alevler nasıl hareket eder deneyi!

Çinli astronotlar, Tiangong uzay istasyonunda açık alevlerle ilgili ilgi çekici bir deney gerçekleştirdiler. 21 Eylül’de gerçekleştirilen canlı bir sunumda, Gui Haichao ve Zhu Yangzhu adlı astronotlar, alevlerin mikrogravitede nasıl yanacağını göstermek için bir mum yaktı.

Dünya’da gözlemlenen gözyaşı şeklindeki alevlerin aksine, uzayda yakılan mumun alevi küresel bir şekil aldı.

Dünya’da, yanan mumların oluşturduğu alev şekli tükenmeye dayalı konveksiyon tarafından belirlenir. Sıcak hava yükselirken soğuk hava iner ve bu konveksiyon akımı alev şeklini oluşturur. Bununla birlikte, düşük yörüngedeki mikrogravite ortamında, bu konveksiyon akımı zayıftır. Sonuç olarak, alevler tüm yönlere yayılır ve küresel ateş topları oluşturur.

Mum deneyi, Çin uzay istasyonunda düzenlenen bir dizi canlı ders olan Tiangong sınıfında gerçekleştirildi. Astronotlar, Çin’in farklı sınıflarındaki öğrencilerle etkileşime geçerek çeşitli mikrogravite olaylarını sergiledi. Bu sınıflar, genellikle Dünya’dakilerden önemli ölçüde farklı olan fiziksel süreçlerin davranışı konusunda değerli bilgiler sağlar.

Yorumlar