Uzay

Samanyolu'nda keşfedilen antik yapı taşlarına Shakti ve Shiva adı verildi

Shakti ve Shiva, 12-13 milyar yıl önce oluşmuş, benzer kimyasal bileşimlere sahip yıldızlardan oluşuyor ve her bir yapı, Güneş'ten yaklaşık 10 milyon kat daha büyük...

Samanyolunda keşfedilen antik yapı taşlarına Shakti ve Shiva adı verildi

Gökbilimciler, Samanyolu'nun en eski yapı taşları arasında yer alan ve galaksinün uzun zaman önce nasıl bir araya geldiğine dair yeni bilgiler sunan iki eski yıldız akışı saptadılar....

Yıldız Akıntılarına Hindu mitolojisinin kadim tanrıları Shakti (Şakti) ve Shiva (Şiva) adı verildi. 

Shakti ve Shiva nedir?

Hint Mitojisine göre Shiva evrendeki eril enerjiyi, Shakti ise dişil enerjiyi sembolize eden tanrılardır.. 

Ezoterik sembolimde Shakti evrenin yaratıcı gücü iken Shiva o gücün oluşturduğu saf enerjiyi tutan alanı oluşturuyor.  Shiva bilinci ve eril enerjiyi temsil ederken Shakti bilinci harekete geçiren dişil enerjiyi temsil eder. Shiva gözlemci, Shakti ise gözlemlenendir. 

Shakti ve Shiva adı verilen Yıldız nehirleri nasıl keşfedildi?

Astonomlar, Doğu Uzay Ajansı ESA'nın bünyesinde yer alan Gaia uzay teleskobu ile galaksimizdeki milyarlarca yıldızın hareketlerini izleyerek Samanyolu'nun tarihini ortaya çıkartmaya çalışıyorlar. Gaia Uzay Teleskobu ile yapılan gözlemlerde, Evreni oluşturduğu varsayılan Büyük Patlama'dan kısa bir süre sonra, yaklaşık 12 milyar yıl önce bir araya gelmiş gibi görünen iki eski yıldız akışını keşfedildi . Yıldız akışları o kadar eskiydi ki gökbilimcilere göre; muhtemelen Samanyolu'nun sarmal kolları ve uzatılmış diske benzeyen şeklinin oluşumundan önce varlık sahnesine çıkmışlardı. Bu nedenle onlara Hint Mitolojisi'nin yaratılış öyküsünün iki kahramanı olan antik tanrılarının adı layık görüldü: Shakti ve Shiva

Shakti ve Shiva'nın keşfini Max Planck Astronomi Enstitüsü açıkladı

Almanya'daki Max Planck Astronomi Enstitüsünden araştırmacılar, Gaia Uzay Teleskobu'yla Samanyolu Galaksisi'nin oluşumunda rol oynayan 12 ila 13 milyar yıllık "Shakti" ve "Shiva" adı verilen iki yeni yapı taşı keşfettiğini duyurdu.

Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre, gökbilimciler, Gaia Uzay Teleskobu'ndan elde edilen yaklaşık 6 milyon yıldıza ait verileri inceledi.

Samanyolu'nun en eski yapı taşlarından olduğu tahmin edilen "Shakti" ve "Shiva"nın, galaksinin kökenine ilişkin önemli bilgiler sağlayacağına inanılıyor.

Söz konusu astronomik araştırmanın sonuçları Astrophysical Journal dergisinde yayımlandı.

Shiva ve Shakti: Samanyolu örgüsünün temel yapısını şekillendiren antik yıldız akışları

Samanyolu'nu oluşturan antik yıldız akıntıları Shakti (sarı üçgenler) ve Shiva (mavi noktalar) (Resim kredisi: ESA/Gaia/DPAC/K. Malhan)

Araştırma ekibi lideri Max Planck Astronomi Enstitüsü (MPIA) bilim insanı Khyati Malhan, " Bu antik yapıları tespit edebilmemiz gerçekten şaşırtıcı. Samanyolu, bu yıldızların doğuşundan bu yana o kadar önemli ölçüde değişti ki, onları bir gün bu şekilde grup halinde bu kadar net bir şekilde bulmayı beklemiyorduk; Gaia'dan aldığımız benzeri görülmemiş veriler bunu mümkün kıldı." dedi.

Gaia gözlemlerinin bu güne dek Samanyolu'ndaki pek çok bireysel yıldızın yörüngelerini ve bileşimlerini belirlemeye yardımcı olduğunu belirten Malhan "Keşfedilen tüm yıldızların yörüngelerini görselleştirdiğimizde, belirli bir kimyasal bileşime sahip yıldızlar arasında iki farklı yapı diğerlerinden öne çıkıyordu. Onlara Shakti ve Shiva adını verdik." açıklamasına bulundu. 

Yorumlar