Uzay

Mars'ta kemer şeklinde bir kaya oluşumu keşfedildi

Kızıl Gezegen'deki NASA uzay aracı Curiosity, tuhaf dokulu küçük bir kaya oluşumunu fotoğrafladı.

Marsta kemer şeklinde bir kaya oluşumu keşfedildi

2012'de Mars'a inen Curiosity, Sarp Dağ (Mount Sharp) adlı etkileyici bir dağa ev sahipliği yapan Gale Krateri'ni keşfediyor.

 Uzay aracı incelemeleri sırasında kemerin yakın çekim görüntülerini kaydetti.

Dünya'da kaya kemeri ismiyle de bilinen doğal oluşumlar, bir kemerin altında açıklık kalmasıyla meydana geliyor ve etkileyici manzaralar oluşturuyor.

NASA'da görevli jeolog Abigail Fraeman, uzay aracından gelen verileri "ilginç bir kaya dokusunun epey tuhaf bir görüntüsü. Gördüğümüz dokuların, özellikle de ana kayadan çıkan santimetre büyüklüğündeki tümseklerin yaygınlığı karşısında gözlerim kamaşıyor" dedi.

Uzmanlara göre kayanın yer aldığı görüntülerdeki görüş alanının tümü yalnızca 16,5 santimetre. Bu da doğal kemerin son derece küçük olduğu anlamına geliyor.

Jeolog Michelle Minitti'ye göre narin görünmesine rağmen kemer muhtemelen erozyona dayanıklı malzemeden oluşuyor. Zira Gale Krateri'nin tozlu ve rüzgarlı yapısı, bölgede erozyonların yaygın olduğunu düşündürüyor.

Kemerin üzerindeki çıkıntılar da uzmanların dikkatini çekiyor.

Curiosity şu anda kil mineralleri açısından zengin bir alanla sülfat zengini bir alan arasındaki geçiş bölgesinin jeolojisini araştırıyor.

Yorumlar