Uzay

Köpüren magma okyanusu ile kaplı atmosferli gezegen keşfedildi

NASA/ESA/CSA James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanan astronomlar, Dünya'dan 41 ışıkyılı uzaklıkta, sıcak kayalık bir ötegezegen keşfedildi. Ancak kayalıklara ve atmosfere sahip ancak çok sıcak ve köpüren magma okyanusu ile kaplı.

Köpüren magma okyanusu ile kaplı atmosferli gezegen keşfedildi

41 ışık yılı uzaklıktaki bir Güneş sisteminde Dünya'nın iki katı büyüklüğünde bir gezegenin çevresinde kalın bir atmosfer tespit edildi. Ancak Dünya'dan daha büyük ancak Neptün'den daha küçük.gezegenin yaşama elverişli olmadığı anlaşılıyor. 

Gezegene yönelik gözlem ve araştırma sonuçlarının yer aldığı makale bugün bilimsel yayaın organı Nature dergisinde yayımlandı.

Kalın bir atmosfere sahip süper Dünya keşfedildi

NASA'nın Pasadena, Kaliforniya, ABD'deki Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan (JPL) Renyu Hu,  baş yazarı olduğu Nature'da yayınlanan makalede yer alan bilgilere göre;  55 Cancri e olarak adlandırılan süper Dünya, Güneş sistemimizin dışında önemli bir atmosfere sahip, karbondioksit ve karbon monoksitten oluşan bir örtüyle sarılmış birkaç kayalık gezegen arasında yer alıyor.

Kesin miktarlar belirsiz. Dünyanın atmosferi nitrojen, oksijen, argon ve diğer gazların bir karışımından oluşuyor.

Kansas Üniversitesi'nde dış gezegenler üzerinde çalışan Gökbilimci Ian Crossfield, "Bu, muhtemelen bu gezegenin bir atmosferi olduğuna dair şimdiye kadarki en sağlam kanıt" dedi.

Süper Dünya, bir gezegenin boyutunu ifade ediyor; 55 Cancri e ise Dünya'dan daha büyük ancak Neptün'den daha küçük.

Gezegenin ortalama sıcaklığı yaklaşık 1500 santigrat derece...

Bu, gezegenin hiç atmosferi yoksa veya yalnızca ince bir kaya buharı atmosferi varsa beklenenden önemli ölçüde daha düşüktür.

Bu gezegendeki kaynama sıcaklıkları 2 bin 300 santigrat dereceye kadar çıkabiliyor, bu da gezegenin yaşama ev sahipliği yapma ihtimalinin düşük olduğu anlamına geliyor.

Bunun yerine bilim insanları, keşfin, kalın atmosfere sahip, daha misafirperver olabilecek başka kayalık gezegenlerin var olabileceğine dair umut verici bir işaret olduğunu söylüyor.

41 ışıkyılı uzaklıktaki ötegezegen, Dünya'dan sekiz kat daha ağır ve yüzeyi magma okyanuslarıyla kaplı.

Köpüren magma okyanusu

Ekip, 55 Cancri e'yi kaplayan gazların, gezegenin oluşumundan bu yana mevcut olmak yerine, iç kısımdan fokurdayarak çıktığını düşünüyor. Bello-Arufe, "Yıldızdan gelen yüksek sıcaklık ve yoğun radyasyon nedeniyle birincil atmosfer çoktan yok olmuş olacak" dedi. "Bu, magma okyanusu tarafından sürekli olarak yenilenen ikincil bir atmosfer olacaktır. Magma yalnızca kristallerden ve sıvı kayalardan ibaret değil, aynı zamanda içinde çok miktarda çözünmüş gaz da var.”

Büyük olasılıkla, gezegeni çevreleyen herhangi bir atmosfer, magma okyanusu ile etkileşimlerin bir sonucu olarak daha karmaşık ve oldukça değişken olacaktır. Karbon monoksit veya karbondioksite ek olarak nitrojen, su buharı, kükürt dioksit, bazı buharlaşmış kayalar ve hatta havadan yoğunlaşan küçük lav damlacıklarından oluşan kısa ömürlü bulutlar gibi gazlar da bulunabilir.

55 Cancri e yaşanabilir olamayacak kadar sıcak olsa da araştırmacılar bunun kayalık gezegenlerin atmosferleri, yüzeyleri ve iç kısımları arasındaki etkileşimleri incelemek için benzersiz bir pencere sağlayabileceğini ve belki de Dünya, Venüs ve Mars'ın erken dönemleri hakkında fikir verebileceğini düşünüyor. geçmişte magma okyanuslarıyla kaplıydı. Hu, "Sonuçta, kayalık bir gezegenin, yaşanabilir bir gezegenin temel bileşeni olan gaz bakımından zengin bir atmosferi sürdürmesini hangi koşulların mümkün kıldığını anlamak istiyoruz" dedi.

Bu araştırma, Webb'in Genel Gözlemciler (GO) Programı 1952'nin bir parçası olarak gerçekleştirildi. 55 Cancri e'nin ek ikincil tutulma gözlemlerinin analizi şu anda devam ediyor. Gelecekte ekip, gezegenin bir tarafından diğer tarafına sıcaklık farklarını haritalamak, gezegenin hava durumunu, iklimini ve daha ayrıntılı atmosferik koşullarını daha iyi anlayabilmek için Webb ile tam fazlı bir eğri yakalamayı umuyor.

mistikalem.com

Yorumlar