Uzay

Kleopatra Asteroitinin en net görüntüsü çekildi

Yer fıstığına benzeyen garip şekli ve iki uydusu ile Güneş'in yörüngesinde dönen, köpek kemiği astroidi olarak da bilinen göktaşı Kleopatra'nın yeni görüntüleri çekildi

Kleopatra Asteroitinin en net görüntüsü çekildi

ESO, tuhaf şekilli köpek kemiği ve yer fıstığı astroiti olarak bilinen göktaşının şimdiye kadarki en iyi görüntülerini yakaladığını açıkladı.

Kleopatra, bir uçtan diğer uca, 270 kilometre uzunluğunda bir göktaşıdır. Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağında Güneş'in yörüngesinde dönmektedir. Yaklaşık 20 yıl önce yapılan radar gözlemlerinin kalın bir "boyun" ile birbirine bağlı iki lobu olduğunu ortaya çıkardığından beri, gökbilimciler onu "köpek kemiği asteroidi ve yer fıstığı asteroidi" olarak da adlandırıyorlar.

İki uydusu olan tuhaf şekilli göktaşı

2008'de astronomlar, yörüngesinde iki uydu olduğunu keşfettiler. Mısır kraliçesinin adını taşıyan asteroitin uydularına onun çocuklarının adı verildi: AlexHelios ve CleoSelene...

Tuhaf asteroidin 3 boyutlu şekli ve kütlesini daha net gözlemlendi

Avrupa Güney Gözlemevi'nin (ESO: European Southern Observatory) açıklamasına göre, rasathanenin Çok Büyük Teleskopunu (ESO'nun VLT'si) kullanan bir gökbilimci ekibi, Kleopatra asteroitinin şimdiye kadarki en net ve en ayrıntılı görüntülerini elde etti. Görüntü, ekibin bir köpek kemiğine benzeyen bu tuhaf asteroidin 3 boyutlu şeklini ve kütlesini her zamankinden daha yüksek bir doğrulukla sınırlandırmasına izin verdi.

ABD'deki Mountain View'deki SETI Enstitüsü'nde ve Fransa'daki Laboratoire d'Astrophysique de Marseille'de görevli gökbilimci Franck Marchis, “Kleopatra, Güneş Sistemimizde gerçekten eşsiz bir cisimdir. Alışılmadık bir şekle sahip göktaşı ile ilgili son gölzemler bugün Astronomy & Astrophysics (Astronomi ve Astrofizik)  dergisinde yayınlandı. Bilim, tuhaf aykırı değerlerin incelenmesi sayesinde çok ilerleme kaydediyor. Bence Kleopatra bunlardan biri ve bu karmaşık, çoklu asteroit sistemini anlamak, Güneş Sistemimiz hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olabilir.” dedi.

Asteroit Kleopatra'nın Şili ile karşılaştırması

Bu görüntü, asteroit Kleopatra'nın boyutu ile Güney Amerika ülkesi Şili'nin yüzölçümünün karşılaştırmasını içeriyor.

Görüntünün üst yarısı, Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı'nda Güneş'in yörüngesinde dönen "köpek kemiği" şeklindeki bir asteroit olan Kleopatra'nın bilgisayar modelini göstermektedir.

Asteroit Kleopatra'nın kuzey İtalya ile boyut karşılaştırması

Bu görüntü, asteroit Kleopatra'nın kuzey İtalya ile boyut karşılaştırmasını içeriyor..

***

Kleopatra Asteroitinin Güneş Sistemindeki Yeri

Bu animasyon, asteroit Kleopatra'nın (kırmızı renkte) yörüngesinin Güneş Sisteminde nerede olduğunu gösteriyor.

***

Kleopatra'nın uydularını gösteren işlenmiş Küre görüntüsü

Temmuz 2017'deki gözlemlere dayanan bu işlenmiş görüntü, asteroit Kleopatra'nın (fotoğrafın merkezdeki beyaz nesne), sağ üst ve sol alt köşelerde iki küçük beyaz nokta olarak görünen AlexHelios ve CleoSelene'nin iki ayını göstermektedir.

ESO'nun VLT'sindeki Spektro-Polarimetrik Yüksek Karşıtlıklı Ötegezegen Araştırması (SPHERE) cihazıyla çekilen ham görüntülerde Kleopatra'nın uydularını görmek, bu tür uyarlanabilir optik gözlemlerin doğasında bulunan asteroitin etrafındaki parlama nedeniyle zor. Bu görüşü elde etmek için, Kleopatra'nın görüntüleri parlamayı ortadan kaldırmak ve ayları ortaya çıkarmak için işlenmiştir.

Uzayda renk değiştiren asteroit keşfedildi 6478 Gault olarak adlandırılan asteroit, ardında iki toz izi bırakıyor.

Yorumlar