Uzay

Jüpiter'in atmosferinde yeni bir jet akımı belirlendi

Dev gezegenin atmosferinde daha önce fark edilemeyen hızlı bir jet akımı tespit edildi. Keşif James Webb Uzay Teleskobu ile gerçekleştirildi.

Jüpiterin atmosferinde yeni bir jet akımı belirlendi

Güneş Sistemi’nin, gaz devi hala pek çok sürpriz ve gizem saklıyor. JWST’nin tespitine göre Jüpiter’in ekvatoru üzerinde, ana bulut tabakalarının yaklaşık 40 kilometre yukarısında yüksek hızlı bir jet akımı bulunuyor.

Jet akımının genişliği 4.800 kilometrenin üzerinde ve saatte 515 kilometre hızla hareket eden rüzgarlara sahip. Bu, Kategori 5 bir kasırgadan iki kat daha hızlı ve Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en güçlü rüzgardan biraz daha hızlı. Ayrıca, JWST tarafından bulunmadan önce gökbilimcilerin bu akımın orada olduğuna dair hiçbir fikri yoktu. 

İspanya’nın Bilbao kentindeki Bask Ülkesi Üniversitesi’nden başyazar Ricardo Hueso, “Bu bizi tamamen şaşırtan bir şey” dedi ve devam etti: “Jüpiter’in atmosferinde her zaman bulanık puslar olarak gördüğümüz şeyler, artık gezegenin hızlı dönüşünü takip edebildiğimiz net özellikler olarak ortaya çıkıyor.”

Akım, ekvatordan artı-eksi üç dereceyle sınırlı. JWST’nin kızılötesi yetenekleri, bulutların çok üzerindeki bulanıklıkları ölçmemize olanak tanıyor. Araştırma ekibi, JWST’den gelen gözlemleri Hubble’ın atmosferin derinliklerinden gelen görüşleriyle karşılaştırdı. İki katmanın hareketini karşılaştırarak jet akımının ne kadar hızlı hareket ettiğini belirleyebildiler.

Ayrıca, iki veri setinin birleşimi, araştırmacıların Jüpiter’in ekvatoru etrafındaki konvektif fırtınaların gelişimini takip etmelerine olanak sağladı. Bunlar jet akışıyla ilgili değil ancak birlikte çalışan farklı gözlemevlerinin gücünü gösteriyor. Ekip bu hava olaylarını takip etmeye devam etmeyi planlıyor.

Yorumlar