Uzay

James Webb Uzay Teleskobu Samanyolu'nun kalbini görüntüledi!

Bir kalbin üst kısmını andıran bu görüntü aktif yıldız oluşum bölgesi Sagittarius C'yi gösteriyor ve fotoğrafta tahmini olarak boyut ve yaş açısından farklılık gösteren 500 bin yıldız yer alıyor.

James Webb Uzay Teleskobu Samanyolunun kalbini görüntüledi!

NASA/ESA/CSA'nın uzaydaki gözü James Webb Uzay Teleskobu'ndan alınan en son görüntü, Yay C (Sgr C) olarak adlandırılan yıldız oluşum bölgesinin daha önce hiç görülmemiş özellikleri de dahil olmak üzere, benzeri görülmemiş ayrıntılarını gösteriyor.  Galaksimizin yoğun merkezinin bir kısmını gösteren Sagittarius C görüntüsü şekil olarak bir kalbin üst kısımını andırıyor. Bu muhteem güzelliğin 300 ışık yılı uzağında ise Sagittarius A Kara Deliği yer alıyor.. 

Görüntüdeki tahmini 500.000 yıldızın arasında, kızılötesi kara bulutun ortasında bir şenlik ateşi gibi parıldayan çıkışlar üreten, hâlâ oluşmaya ve kütle kazanmaya devam eden yıldızlardan oluşan bir ön yıldız kümesi yer alıyor. Bu genç kümenin kalbinde, önceden bilinen, Güneşimizin kütlesinin 30 katından daha büyük olan devasa bir önyıldız bulunmaktadır. Önyıldızların ortaya çıktığı bulut o kadar yoğun ki, arkasındaki yıldızlardan gelen ışık Webb'e ulaşamıyor; bu da aslında görüntünün en yoğun şekilde paketlenmiş alanlarından biri olmasına rağmen daha az kalabalık görünmesini sağlıyor. Daha küçük kızılötesi kara bulutlar, yıldız alanındaki deliklere benzeyen görüntüde noktalar halinde yer alıyor. Geleceğin yıldızları burada oluşuyor.

Webb'in NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) cihazı, görüntüde camgöbeği rengiyle gösterilen koyu bulutun alt tarafını çevreleyen iyonize hidrojenden kaynaklanan büyük ölçekli emisyonu da yakaladı. Tipik olarak bu, büyük kütleli genç yıldızlar tarafından yayılan enerjik fotonların bir sonucudur; ancak Webb tarafından gösterilen bölgenin geniş kapsamı, daha fazla araştırma gerektiren bir sürprizdir. Bölgenin bilim adamlarının daha fazla incelemeyi planladığı bir diğer özelliği de iyonize hidrojendeki birçok yöne düzensiz bir şekilde yönlenmiş görünen iğne benzeri yapılardır.

Dünya'dan yaklaşık 25.000 ışıkyılı uzaklıktaki galaktik merkez, Webb teleskopu ile bireysel yıldızları incelemeye yetecek kadar yakındır ve bu da gökbilimcilerin yıldızların nasıl oluştuğuna ve bu sürecin özellikle diğer bölgelerle karşılaştırıldığında kozmik çevreye nasıl bağlı olabileceğine dair benzeri görülmemiş bilgiler toplamasına olanak tanır. Galaksinin. Örneğin, Samanyolu'nun sarmal kollarının kenarlarında değil de merkezinde daha büyük kütleli yıldızlar mı oluşuyor?

NASA, uzay teleskobunun insan gözüne görünmeyen kızılötesi ışıkları gözlemleme yeteneği sayesinde yakalanan yeni görüntüde daha önce görülmemiş ayrıntılar keşfetti.

Astronomlar, James Webb'i Samanyolu galaksisinin merkezinde yer alan süper kütleli kara delik Sagittarius A'ya yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıkta bulunan aktif yıldız oluşumu bölgesi Sagittarius C'yi gözlemlemek için kullandı.

Gözlemin araştırmacılarından, Virginia Üniversitesi Öğretim Üyesi Samuel Crowe,  "Webb'den gelen görüntü şaşırtıcı fakat ondan elde edeceğimiz bilgiler daha da şaşırtıcı olacak. Büyük yıldızlar, nükleer çekirdeklerinde ağır elementler üreten fabrikalardır, bu nedenle onları daha iyi anlamak, evrenin büyük bir kısmının kökenlerini kavramak gibidir." dedi.

Daha önce bu bölge hakkında James Webb Uzay Teleskobu'nunki kadar hassas ve yüksek çözünürlükte veri elde edememiş olduklarını belirten Crowe, “işte bu yüzden burada birçok özelliği ilk kez görüyoruz. Webb, inanılmaz ayrıntılar ortaya koyuyor. Burada olan biteni ne kadar iyi çözebilirsek evrenin kökenleri hakkındaki bilgimizde o kadar artacaktır. Görüntüde tahmini olarak boyut ve yaş açısından farklılık gösteren 500 bin yıldız  görülebiliyor. Ayrıca aralarında, yıldıza dönüşmekte olan yoğun toz ve gaz kütlesine sahip önyıldızlardan oluşan bir küme de bulunuyor. Bu kümenin merkezinde ise Güneş'ten 30 kat daha fazla kütleye sahip olan dev bir önyıldız var." dedi.

Gözlemlerin baş araştırmacısı Virginia Üniversitesi'nden Jonathan Tan, "Galaktik merkez, Samanyolu galaksisinin en aşırı koşullara sahip ortamıdır. Yıldız oluşumu teorilerinin en keskince test edilebileceği yer burasıdır.” ifadesini kullandı.

Araştırmacıların ortak görüşüne göre James Webb Uzay Teleskobu, bize bu “aşırılıklarla dolu ortama ilişkin tonlarca veri" sağladı ve bilim insanlarına bakılırsa “daha yeni başlıyoruz."

Yorumlar