Uzay

Evren genişlediği halde Andromeda Dünya'ya nasıl yaklaşıyor?

Çok uzak bir gelecekte; muhtemelen 4 milyar yıl sonra Samanyolu ve Andromeda galaksileri çarpışacak. Çünkü hızla birbirlerine yaklaşıyorlar.

Evren genişlediği halde Andromeda Dünyaya nasıl yaklaşıyor?

Evren genişliyor ve bu esnada onu dolduran tüm maddeler birbirlerinden uzaklaşıyor. Bu durum, galaksilerin de bizden uzaklaşmasına sebep oluyor. Hatta bu galaksiler ne kadar uzaktaysa, uzaklaşma hızları da o kadar fazla. Ancak küçük ölçekte ele alırsak, evrenin genişlemesinden doğan uzaklaşma etkisi azalıyor çünkü galaksilerin her birinin aynı zamanda kendine özgü hareketi de var.

Samanyolu ve Andromeda ise büyük galaksiler arasında yer alıyor ve birbirlerine fazla yakınlar. İkisi arasında kütleçekimsel bir çekim etkisi oluşturan bu durum, genel genişlemenin etkisini aşarak galaksilerin birbirlerine doğru çekilmeleriyle sonuçlanıyor.

Andromeda galaksisinin 'görünmez' gaz halesi haritalandırıldıAndromeda Gökadası'nın çevresinde, insan gözüyle görülemeyen gaz halesinin haritası çıkartıldı. Hale içine geçmiş iki ayrı gaz bulutundan oluşuyor.

 

Gökbilimcilerin bu çarpışma için ortaya attığı en iyi tahmin, günümüzden yaklaşık 3,75 milyar yıl sonrasıydı. Fakat ESA’nın Gaia uzay görevinden gelen verilere dayanan 2020 tarihli bir çalışma, söz konusu tarihin daha önce yanlış tahmin edildiğini gösteriyor. Yeni tahmine göre iki galaksi 4,5 milyar yıl içinde çarpışacak. Aslında bir çarpışmadan ziyade, yıldızlar ve gezegenler arasında kütleçekimsel bir etkileşim yaşanacağını ve gök cisimlerinin birbirlerini sıyırarak geçeceğini söylemek daha doğru olur. Yukarıdaki canlandırmada, ilk yakın geçişin ardından Andromeda’nın kütleçekim etkisiyle esneğini ve Samanyolu galaksisinin büküldüğü görülüyor.

Yaklaşık bir trilyon yıldıza ev sahipliği yapan Andromeda galaksisi, Samanyolu galaksisinden 2,54 milyon ışık yılı uzakta. Kütlesi Samanyolu galaksisinin 1,25 katı olan Andromeda galaksisi, Samanyolu galaksisine en yakın büyük galaksi olmasının yanısıra Dünya’dan çıplak gözle görülebilen en uzak gök cismi konumunda.

Popüler Science Türkiye - Tuna Emren & Ozan Zaloğlu.

Yorumlar