Teknoloji

Will Smith'in NewNew uygulaması Black Mirror'u anımsattı

Rol aldığı Bilimkurgu filmlerinde distopik dünyalar ve teknolojinin kötü kullamına dikkat çekilen Will Smith, ortağı olduğu uygulama ile eleştiri yağmuruna maruz kalıyor.

Will Smithin NewNew uygulaması Black Mirroru anımsattı

Birinin hayatınızı kontrol etmesi için ona para ödeme fikri distopik bir gelecek gibi görünebilir, ancak internet dünyasına fırtına gibi giriş yapan yeni bir uygulamanın kullanıcıları için bu bir gerçek.

Ünlü aktör Will Smith’in yatırımcısı olduğu NewNew uygulaması, ünlü bilimkurgu dizisi Black Mirror’un distopik dünyası Bandersnatch'ı anımsattığı için eleştiriliyor.

5 dolara ne yiyeceğinizi, ne giyeceğinizi söylüyor

32 yaşındaki Amerikalı girişimci Courtne Smith ile birlikte bilim kurgu filmlerinin aranan aktörü Will Smith, distopya (baskıcı bir rejimin yönetimde olduğu gelecek) filmi yapımcılarının bile aklına gelmeyecek bir uygulamayı hayata geçirdi.

NewNew adlı uygulama, sadece 5 dolara, gerçek hayattaki kişiler yerine onların ne yiyeceğine, ne giyeceğine karar veriyor. Uygulamada iki farklı kullanıcı tipi var. Birincisi, şöhret uğruna hayatının kontrolünü başkasına bırakan 'sıradan kişiler'. Diğerleri ise ücret karşılığında bu kişilerin hayatını kontrol edenler.

Sevgilinizden ayrılmanızı bile söyleyebilir

Sıradan kişiler günlük hayatlarındaki tercihler hakkında kullancılara seçenek sunuyor. Ne yiyeceğinden dövme yaptırıp yaptırmamaya hatta sevgilisinden ayrılıp ayrılmamaya kadar her alandaki bu tercihleri, ikinci gruptaki kullanıcılar 5 dolara oyluyor. Kullanıcılar daha sonra o kişinin kendi tercihini hayata geçirmesini canlı olarak izliyor.

Will Smith'e göre mahsuru yok

Courtne ve Will Smith ile uygulamanın diğer yatırımcıları, NewNew’in, sosyal medya yıldızları ve ünlülerin hayranlarıyla daha kişisel ve doğrudan bir şekilde, daha iyi bağlantı kurmalarını sağlayacağını savundu.

Black Mirror'ın Bandersnatch adlı bölümünü anımsatıyor

Ancak uzmanlar, bu uygulamanın her iki kullanıcı tipinde de çok ağır psikolojik sorunlar yaratabileceğini belirtti. Uzmanlar, uygulamayı meşhur bilimkurgu dizisi Black Mirror'ın Bandersnatch adlı bölümüyle karşılaştırdı ve kararların kontrolünü başkalarına devretmenin tehlikeli olabileceğini söyledi.

ne kadar çok para harcarsanız, kişinin kararı üzerinde o kadar çok etkiniz oluyor

Uygulamayı indirdikten sonra, bir videoyu görüntülemek ve kişinin kararlarını kontrol etmek için, kullanıcıların 'oylama yerleri' satın alması gerekiyor. Oylama yerlerine ne kadar çok para harcarsanız, kişinin kararı üzerinde o kadar çok etkiniz oluyor.

Bu arada siteye içerik oluşturucu olarak katılmak isteyenler bir bekleme listesine katılmak zorunda kalıyor. Listeye katılmadan önce, kullanıcılar kendileriyle ilgili, amaçlarının para kazanmak mı yoksa takip edilen bir sosyal medya oluşturmak mı olduğu gibi sorulara cevap veriyor.

Uygulama tarafından onaylandıktan sonra yabancılar, fikir bekleyenlerin dövme yaptırıp yaptırmamasına veya o gün ne giyeceklerine kadar büyük veya küçük herhangi bir kararında yardımcı oluyor.

Yorumlar