Teknoloji

Apple AirTag ve Mor iPhone 12 tanınıldı

Apple, AirTag, mor iPhone 12 ve cıvıl cıvıl renkleriyle yeni iMac’leri tanıttı.

Apple AirTag ve Mor iPhone 12 tanınıldı

COVID-19 pandemisi nedeniyle online yapılan etkinlikte  Tim Cook, M1 işlemciyi çalıp, iPad’e taktığı tanıtım sahnesin Apple'ın bu yıl renk paletini değiştirmiş olduğu dikkat çekerken, eski tasarımlarına geri döndüğü de gözden kaçmıyor.

Apple AirTag

Aylardır duyurulmasını beklediğimiz, hırsızların korkulu rüyası Apple AirTag’i sonunda gördük. Ortalama 1 lira boyutunda olan Apple AirTag sayesinde Apple cihazlarımızı ya da sevdiğimiz eşyaları kaybetmemiz yahut çaldırmamız söz konusu olmayacak. Hemen korkmayın, sevgiliniz sizi elbette bir AirTag’le izlemeyecek.

Apple’ın “Bul” uygulaması, şirketin piyasada bulunan milyonlarca cihazında şifreli bir ağ üzerinden kullanılabiliyordu. Bu uygulama sayesinde kullanıcılar, cihazlarının yerlerini kolaylıkla öğrenebiliyorlardı.

Hiçbir eşyayı kaybetmemenizi sağlayacak:

Fazlasıyla küçük boyutta olan AirTag, hemen hemen beklediğimiz bir tasarımla geldi. Daire şeklindeki cihaz, iç kısmında mat gri renge ve dış kısmında gümüş rengine yer veriyor. Cihaz, küçüklüğü sayesinde bir anahtarlık olarak kullanılabilir ve kaybolan anahtarlarınızın dahi yerini kolaylıkla bulmanızı sağlıyor. Kısacası bu cihazı kaybettiğinizde bulmak isteyeceğiniz her eşyaya takabiliyorsunuz.

Apple, gizliliğe önem verdiğini belirterek AirTag’lerin insanları değil, yalnızca eşyaları takip ettiğinin güvencesini verdi. Cihaz, Bul uygulamasında eşyanızın yerini gösterebildiği gibi kullanıcısına sesli uyarı imkânı da sunuyor. Böylece kayıp eşyanızı tam olarak bulamadığınızda ancak yakınında olduğunuzdan emin olduğunuzda cihazdan ses çıkmasını sağlayarak eşyanızı bulabileceksiniz.

Apple AirTag'ın fiyatı

Apple’ın küçük ve kullanışlı cihazı AirTag, 30 Nisan Cuma gününden itibaren sipariş edilebilecek. Cihaza sahip olmak isteyen kullanıcılar bir tanesi için 299 TL, dört tanesi içinse 999 TL ödeyecekler.

Mor iPhone 12

2021’i rengarenk karşılayan Apple uzun süre sonra ilk defa iPhone’lara yeni bir renk getirdi. Estetik ve minimalizm konusunda gerçekten büyük yol alan Apple, mor iPhone 12 tanıtımıyla etkinliği gerçekten iyi yükseltti diyebiliriz. 

Siyah, beyaz, kırmızı, yeşil ve mavi renklerde satışa sunulan iPhone 12’ler için yeni eklenen mor renk, Apple’ın renk paletini arttırmak için oldukça önemli bir adım. Tasarım ve renk seçimine baktığımızda seçilen mor yine oldukça soft ve minimal bir izlenim sunuyor. Sadece iPhone 12 ve iPhone 12 mini de yer alacak mor renk ilerleyen süreçte diğer Apple cihazlar içinde kullanılabilir.

Mor iPhone’lar, 23 Nisan Cuma gününden itibaren ön siparişe açılıyor

Apple’ın yeni mor iPhone 12’leri 23 Nisan Cuma günü itibariyle ön siparişe açılacak. Tüm dünyada aynı anda açılacak olan ön sipariş sonrasında 30 Nisan Cuma günü bütün Apple perakende mağazalarından satın alınabilecek.

Mor iPhone 12'nin fiyatı

Bu arada belirtmek gerekiyor ki, Apple’ın çıkardığı mor renk oldukça çekici ve elit bir duruş sergiliyor. Ancak üzücü bir gelişmeyi belirtmemiz gerekiyor ki mor renk iPhone 12 Pro Max’lerde olmayacak. Şu anda aksesuarları da hazırlanan telefonu incelemek için sabırsızlanıyoruz. Aynı zamanda unutmayın yeni mor renk diğer iPhone 12’lerle aynı fiyattan satışa sunulacak.

Cıvıl cıvıl renkleriyle yeni iMac’ler

Daha estetik, daha ince, daha renkli ve daha güçlü iMac’ler gerçekten 2021 Apple etkinliğine damgasını vurdu. Nostaljik G3 iMac’lere atıfta bulunan Apple, özellikle iMac severlerin bu gece kalbini gerçekten kazandı diyebiliriz. 

Bilgisayar sektöründe büyük bir paya sahip olan Mac cihazları, M1 işlemcisinintanıtılmasıyla birlikte müthiş bir güç kazanmıştı. 2020 yılında tanıştığımız yeni Mac cihazlarına güç veren Apple’ın kendi üretimi olan M1 işlemcisi, artık iMac’lerde yerini aldı. Yeni iMac’ler, şirketin açıklamasına göre daha önce görmediğimiz bir performans ve güç verimliliği sunacak.

Yeni iMac’lerin en ön plana çıkan tarafıysa elbette renkleri ve tasarımı oldu. Daha önce yalnızca gri renkle piyasaya sürülen model, bu kez gökkuşağındaki renklerle piyasaya sürülecek. Kullanıcılar, cihazı satın alırken sunulan 7 renk seçeneğinden birini seçebilecekler. Yeni iMac serisi, tasarım konusunda da bir önceki modellerden kendisini ayırıyor.

Apple’ın geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü iMac, arka kısmının ortalarına doğru kalınlaşan bir yapıdaydı ve cihazın köşeleri bir hayli yuvarlaktı. Yeni etkinlikte gördüğümüz iMac’se bu kalıptan çıktı. 2021 model iMac’ler, her yönüyle ince ve düz bir tasarıma sahip. Cihazın kalınlığı yalnızca 11,5 milimetre. Ayrıca cihazın köşeleri geçtiğimiz yılki modele göre daha az yuvarlatılmış.

Donanım kısmına geldiğimizde iMac, bizleri 24 inçlik 4.5 K çözünürlüklü bir ekranla karşılıyor. True Tone teknolojisine ve yansıtıcı olmayan kaplamaya sahip olan bu ekranın altında soğutma olarak iki adet fan yer alıyor. 2’si Thunderbolt olmak üzere 4 adete kadar USB-C girişi ve girişine sahip olabilen iMac, 2 metrelik cihaza uygun renkli bir manyetik kabloyla geliyor.

Kamera, mikrofon ve hoparlör:

Yeni iMac, şirketin Mac cihazlarında bugüne gördüğümüz en iyi kameraya sahip olacak. 1080p çözünürlüğünde olan kameradan elde edilen görüntünün her bir pikseli, M1 işlemcisinin hesaplamalarından yararlanarak analiz edilecek. Bu sayede görüntüdeki pozlama ve beyaz dengesi her zaman en üst seviyede tutulacak.

iMac, üçlü mikrofon dizilimiyle birlikte gelecek ve bu mikrofonlar sayesinde arka plandaki ses seviyesi mümkün olan en az dereceye indirilecek. Yine şirketin açıklamasına göre mikrofon sistemi, bugüne kadar Mac’lerde gördüğümüzün en iyisi olacak.

Hoparlör tarafında bizleri en az titreşimle mükemmel bas tepkisi üretmeyi hedefleyen 2 woofer’ın dahil olduğu 6 adet hoparlör karşılıyor. Devasa bir ses alanı sunduğu söylenen bu hoparlörler, Dolby Atmos uzamsal ses desteğine sahip olacak.

M1 işlemciyle göreceğimiz geliştirme:

Apple’ın kendi üretimi olan M1 işlemcisi, diğer cihazlarda kendisini kanıtlamayı başarmıştı. Yeni iMac’lerde de yer alan bu işlemci, yapılan açıklamaya göre iMac’in anında açılmasını sağlayacak ve daha önceki iMac’ten %85 daha hızlı bir deneyim sunacak. Ayrıca bir önceki iMac’in harici ekran kartlı modeline göre bile 2 kat daha iyi grafik performansıyla kullanıcılarını memnun edecek.

16 çekirdekli sinir motoru, yeni iMac’in 3 kat daha hızlı makine öğrenimi sunmasını sağlayacak. Ayrıca M1’ın sunduğu en büyük güzelliklerden olan iPhone ve iPad uygulamalarını bilgisayarda kullanabilme özelliği iMac’lerde de olacak.

Rengârenk iMac’e rengârenk aksesuarlar:

7 farklı renk seçeneğiyle gelen iMac, beraberinde aynı renklere sahip Touch ID, Magic Mouse ve Magic Trackpad’leri de getirdi. 

2021 iMac fiyatı

Bugün tanıtılan ve 30 Nisan'da siparişe açılacağı belirtilen iMac’in Türkiye fiyatlarıysa şu şekilde:

8 çekirdekli CPU, 7 çekirdekli GPU, 8 GB birleşik bellek, 256 GB SSD, iki Thunderbolt/USB 4 girişi, Magic Keyboard: 14.499 TL
8 çekirdekli CPU, 8 çekirdekli GPU, 8 GB birleşik bellek, 256 GB SSD, iki Thunderbolt/USB 4 girişi ve iki USB 3 girişi, Touch ID’li Magic Keyboard, Ethernet: 16.699 TL
8 çekirdekli CPU, 8 çekirdekli GPU, 8 GB birleşik bellek, 512 GB SSD depolama, iki Thunderbolt/USB4 ve iki USB 3 girişi, Touch ID'li Magic Keyboard, Ethernet: 18.899 TL

M1 işlemcili iPad Pro

Apple’ın inanılmaz özelliklere sahip M1 işlemcili iPad Pro’su da bugün tanıtıldı. Daha hızlı, daha efektif ve daha fonksiyonel olan 5.Nesil iPad Pro neredeyse bilgisayar ihtiyacınızı ortadan kaldıracak özelliklere sahip. 

Yeni Apple Pencil, Airpods ve iPad Mini’nin tanıtımı da bu etkinlikte bekleniyordu ama yapılmadı. 2021 yılına hızlı giriş yapan Apple’ın muhtemelen Haziran ayı içinde Apple Car’ı duyuracağı etkinlikte onları da görebiliriz.

Etkinlikte AirTag ve yeni iMac bilgisayarını tanıtan Apple, birçok kişinin uzun zamandır beklediği yeni iPad Pro tabletini de tanıttı. Yeni iPad Pro, şirketin kendi üretimi olan ve müthiş bir performans sunan M1 işlemcisiyle geldi.

Apple’ın Mac bilgisayarlarında yaşattığı performans artışını gözlerimizle gördüğümüz M1 işlemci, iPad Pro’ya da muhteşem bir güç sunacak. İşlemci, tıpkı diğer cihazlarda olduğu gibi güç verimliliğini de en üst düzeye çıkaracak. Fakat yeni iPad Pro’nun tek özelliği elbette M1 işlemcisi olmayacak. Gelin, detaylara inelim:

 iPad Pro, önceki nesile göre çok daha hızlı 

Bu yılki iPad Pro, tasarım konusunda bir önceki nesile göre pek bir fark taşımıyor. Tablet, 11 inç ve 12,9 inç olmak üzere iki farklı ekran boyutuna sahip olacak. Ekran, ProMotion teknolojisine ev sahipliği yapacak. Ekran, Thunderbold desteğiyle birlikte 6K çözünürlüğünde görüntü sunabilecek. 11 inçlik modelde parlaklık 600 nit, 12,9 inçlik modeldeyse Mini-LED teknolojisi sayesinde 1.600 nitlik bir parlaklık sunulacak.

iPad Pro, M1 işlemcisiyle eski nesil iPad’lere göre işlemci koşununda %50, GPU konusundaysa %40 daha iyi performans sunacak. Apple’ın iPad konusunda yaptığı geliştirmeler de etkinlikte çok basit bir grafikle önümüze sunuldu. Bu grafiğe göre Apple, bugün tanıtılan 5. nesil iPad Pro’yla ilk nesile göre toplamda 1.500 katlık bir performans artışı elde etti.

iPad Pro kullanıcılar, depolama konusunda da sıkıntı çekmeyecekler. 2 kat daha hızlı depolama sunan iPad Pro, 2 TB’a kadar kapasiteye sahip olabilecek. Bununla birlikte USB-C girişi Thunderbolt ve USB 4 desteği de sunacak ve bu da daha hızlı bir bağlantı demek. iPad Pro, diğer donanımlarda da yenilikler sunuyor.

Kamera:

5. nesil iPad Pro, ön kamerasında bazı geliştirmeler sunuyor. Cihaz, 12 MP'lik çözünürlüğe ve 122 derece görüş açısına sahip bir lensle gelecek. Kullanıcılar, kandarın otomatik olarak ayarlanmasını sağlayan Ana Sahne isimli özellikle portre modunda daha iyi selfie'ler elde edebilecek, görüntülü görüşmelerde de daha iyi kalite sunacak. TrueDepth kamera ile çalışan kamera, Face ID ile ekran kilidi açmanızı sağlayacak.

Arka kamera kurulumundaysa bizi 12 MP'lik geniş açılı kamera ve 10 MP'lik bir ultra geniş açılı kamera karşılıyor. Bununla birlikte geçtiğimiz yıl tabletlere eklenen LiDAR tarayıcısı, yeni iPad Pro'nun da kamera kurulumunda yer alıyor. 

iPad Pro Türkiye fiyatı:

Yeni iPad Pro, 11 inçlik ekran, 128 GB depolama ve Wi-Fi bağlantı seçenekleri sunulan modeliyle 8.599 TL'lik başlangıç fiyatına sahip. 12,9 inçlik modelin başlangıç fiyatı 11.999 TL'yken depolama alanını 2 TB'a yükselttiğinizde ve bağlantı seçeneğini Wi-Fi + Hücresel olarak seçtiğinizde fiyat etiketi 25.699 TL'ye çıkıyor.

Can Yürekli - webtekno

Yorumlar