Teknoloji

Akıllı arabalara yönelik siber saldırılar yüzde 225 arttı

Otomotiv dünyası, IoT teknolojisi ve otonom araçların konuşulduğu bir dönemden geçiyor. Araştırmalar araçların akıllı hale geldikçe daha çok siber tehdide maruz kaldığını gösteriyor.

Akıllı arabalara yönelik siber saldırılar yüzde 225 arttı

Hackerler yoğun şekilde akıllı araçları hedefliyor.

Upstream’in gerçekleştirdiği son araştırmaya göre de 2018 - 2021 yılları arasında akıllı araçları hedefleyen siber saldırı yoğunluğu %225 artış gösterdi.

Raporu değerlendiren WatchGuard Türkiye Müdürü Yusuf Evmez, en önemli saldırı kategorilerinin başında verilerin gizlilik ihlali (%38), araba hırsızlığı (%27) ve kontrol sistemlerinin (%20) olduğunu aktarırken, IoT ve 5G teknolojilerinin hakim olduğu akıllı araçlardaki en büyük tehdidin yazılım güncellemeleri ya da yeni donanım eklemeleri olabileceğine de dikkat çekiyor.

Özellikle hackerlerin tüm güncellemeleri bir fırsat olarak gördüğünü belirten Yusuf Evmez, hackerlerin güncellemeler sırasında oluşabilecek güvenlik açıklarını değerlendirerek kamera, araç içi eğlence sistemleri, aracı çalıştırma ve durdurma gibi komutları engelleyerek sistemlere zarar verdiklerine dikkatleri çekiyor.  

Hackerler arabaları hackleyebilmek için çeşitli yollar bulmuş olabiliyor. Arabalarda bulunan ve kullanılan yeni teknolojiler en göze çarpan suç materyalleri arasında yer alıyor. Bir aracın anahtarlığını hacklemeyi başarabilen hackerler, araba çalmak için bir anahtarlığın sinyalini klonlayabiliyor. Buna ek olarak, araçların yerini belirlemek ve kilidini uzaktan açmak, çalıştırmak ve sürmek için de GPS konumlarını kullanabiliyorlar. Gerçekleşen teknolojik saldırılar sonucunda araçlardaki uygulamaların çalışamaz hale geldiğini, sistemlerin hasar gördüğünü ve hatta parça değişimine kadar ulaşan boyutlarda kullanıcıları mali kayıplara sürüklediğini belirten Yusuf Evmez’e göre, kullanıcıların araç güncellemelerini bir uzman eşliğinde gerçekleştirmesi gerekiyor.

Yorumlar