Biyoloji

Yaşlanmaya meydan okuyacak gen bulundu iddiası

Bilimadamları biyolojik yaşlanmada temel rol oynayan bir gen belirledi. Anahtar gen sayesinde yaşa bağlı hastalıkların tedavi edilmesinin kolaylaşacağı iddiasında.

Yaşlanmaya meydan okuyacak gen bulundu iddiası

Biyologlar biyolojik yaşlanmada kilit role sahip, 'anahtar gen'i keşfetti. 

İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, bilim insanları bu keşif sonrası yaşa bağlı hastalıkların tedavi edilmesin daha kolay bir hal alacağı görüşünde.  Söz konusu keşifin biyolojik yaşlanmanın bazı biçimlerinin yavaşlamasını, hatta tersine çevrilmesini de sağlayabileceği iddia edildi. 

Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacılarının araştırma sonuçlarını konu edinen bilimsel makalede "Yaşlanmayla ilgili faaliyetlerin büyük oranda azaldığını gördük, bu da hücre yaşlanmasının tersine döndüğüne işaret ediyor. Yaşlanmayla ilgili faaliyetlerin mezenkimal kök hücrelerde (MKH) ebeveyn soyundakilere kıyasla büyük ölçüde azaldığını saptadık" ifadesine yer verildi. 

Hücre yaşlanması tersine döndürülebilir

Araştırmacılara göre bu hücre yaşlanmasının tersine döndüğüne işaret ediyor. Ancak bilim insanları konu üzerinde ileri çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Yorumlar