Turizm

Tillo'daki Işık Olayı her geçen yıl daha çok ilgi görüyor

Erzurumlu alim İbrahim Hakkı'nın 257 yıl önce kurduğu ışık düzeneğiyle ekinokslarda güneşin ilk ışınlarının hocası alim İsmail Fakirullah'ın sandukasını aydınlatması olayı ilgiyle izlendi.

Tillodaki Işık Olayı her geçen yıl daha çok ilgi görüyor

Siirt'in Tillo ilçesinde bir tasavvuf aliminin keşfi olan ve Işık Olayı olarak tanımlanan optik bilimsel gösteri her geçen yıl daha fazla insan tarafından biliniyor ve inanç turizmine katkısı artıyor.

Tekbir ve salavatlar eşliğinde Işık Hadisesini bekleyen vatandaşlar, güneşin doğmasıyla saat 06.17'de gerçekleşen ve 5 dakika süren bilimsel gösteriyi meydanda kurulan dev ekranlardan takip etti. 

Siirt Valiliği,, Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesince organize edilen etkinlik yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında gerçekleştirildi. Tillo Belediyesince programa katılan vatandaşlara çay, çorba ve simit ikramında bulunuldu.

Erzurumlu alim  İbrahim Hakk'nın hocası alim İsmail Fakirullah'ın vefatı üzerine "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?" diyerek 257 yıl önce türbesinde yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocasının başucunu aydınlatması hadisesi  2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine eklendi.

İbrahim Hakkı, hocası için inşa edilen türbedeye ışığı düşürebilmek yan tarafında kuleye aynalar yerleştirdi ve türbeye yaklaşık 3 kilometre uzaktaki tepe ördüğü taş duvardaki oyuğu kullandı.

Her yıl ekinokslarda doğan güneşin, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah'ın kabrinin başucuna düşüyor.

1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011'de değişik üniversitelerinden bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak olayın tekrar izlenmesi sağlanmıştı.

Yorumlar