Yaşam

İndirim Günlerinde Akıllı Alışveriş Nasıl Yapılır?

İndirim Günlerinde Akıllı Alışverişin 7 Püf Noktası ve internet alışverişi yapanlar için güvenlik önerileri:

İndirim Günlerinde Akıllı Alışveriş Nasıl Yapılır?

Dünyada “Black Friday”, Türkiye’de ise “Muhteşem Cuma”, “Şahane Cuma” adlarıyla düzenlenen yılın en önemli alışveriş festivaline birkaç gün kaldı.

Birçok firma kampanyalarını Kasım ayına yaysa da milyonlarca kişinin gözü, 27 Kasım Cuma günü saat 00.00’dan itibaren başlayacak indirimlerde.

Pandemi nedeniyle, alışveriş merkezleri ve mağazalarda oluşacak yoğunluktan kaçınmak isteyenler, bu yıl ağırlıklı olarak kampanyalara internetten katılacak.

Bu yüzden hem global hem de Türk e-ticaret firmaları, sanal dünyada düzenledikleri yoğun kampanyalar, reklamlar ile tüketicilere ulaşmanın yollarını arıyor.

Alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, kampanyaların ihtiyaçların en uygun fiyata alınmasında büyük yarar sağlamasının yanı sıra, sonradan pişmanlık duyulan alışverişlere de neden olduğunun altını çizdi.

Birçok kişinin reklamların büyülü dünyasına kapılarak kredi kartı limitlerini zorladığını vurgulayan Kayral, bilinçli alışverişin önemine dikkati çekti.

Kayral, her biri “indirim mühendisi” olan üyelerinin deneyimlerinden yola çıkarak, “İndirim Günlerinde Akıllı Alışverişin Nasıl Yapılacağı” konusunda 7 öneride bulundu:

1- İhtiyaç Listesi Hazırlayın: Kampanyalar, reklamlar kafanızı karıştırabilir. İhtiyacınız olmayan şeyler alıp, sonradan pişman olabilirsiniz. Bu yüzden indirim günlerinden birkaç gün önce gerçekten ihtiyaç duyduğunuz ürünlerin listesini yapın.

2- Listenizdeki Ürünlerin Ön Araştırmasını Yapın: Listenizdeki ürünlerin hangi marka ve modelini almak istediğinize önceden karar verin. Ürünü internetten almayı düşünüyorsanız önceden mağazaya giderek inceleyin.

3- Alternatif Ürünler Belirleyin: Almayı düşündüğünüz ürünün kampanyaya girmeyeceği ya da siz almadan tükenebileceği ihtimalini de düşünerek alternatif marka ve modelini belirleyin.

4- Fiyat Araştırması Yapın: İndirimin gerçekçi olup olmadığını belirlemek için listenizdeki ürünlerin fiyatlarını hem kampanya öncesinde hem de kampanya döneminde araştırın. Bunu yaparken, internetteki fiyat karşılaştırmaları yapan siteleri kullanabilirsiniz.

5- Para İadeli Siteleri Kullanın: İnternette bir fazla tık ile ekstra kazanç sağlamak mümkün. Alışveriş yapacağınız siteye direkt gitmek yerine para iadeli siteler üzerinden giderseniz, bu sitelerin sağlayacağı ek kazanca da sahip olabilirsiniz.

6- Bildiğiniz Mağazalardan Alışveriş Yapın: Kampanya dönemleri kötü niyetli kişilerin de en aktif olduğu zamanlardır. Abartılı indirimlere mutlaka şüpheci yaklaşın. Alışveriş yapacağınızı siteyi iyi araştırın. Siteye sosyal medya ya da size gönderilen linkler üzerinden değil, adres çubuğuna ismini yazarak gidin. Güvenirliliğinden emin olduğunuz, bildiğiniz, kurumsal firmaların sitelerinden alışveriş yapın.

7- Kargo Bilgisini İyi Okuyun: Kargonun ücretli mi ücretsiz mi olduğunu araştırın. Bazen ucuz diye alınan ürün, kargo ücretliyse daha pahalıya malolabilir. Fiyat araştırmasını fiyat+kargo ücretini baz alarak yapın.

Finans teknolojileri şirketi iyzico’nun önerilerinde güvenlik önlemlerine dikkat çekiliyor.

Güvenlik uygulaması:  Yüzlerce e-ticaret sitesi ve marka Kasım ayı indirim döneminde kampanyalı satışlar için hazırlık yaparken, siber saldırganlar da boş durmuyor. Bu nedenle bilgisayar ve mobil cihazlarda antivirüs yazılımı olarak bilinen güvenlik uygulamalarını kullanmak önem taşıyor. Online alışveriş yaparken bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi için cihaz güvenliğine dikkat etmekte fayda var. Özellikle kaynağı bilinmeyen uygulama ve yazılımları kurmak büyük tehdit oluşturuyor.

Sahte uygulamalara dikkat: Mobil cihazların kullanımındaki artışla birlikte siber suçlular da dikkatini mobile çeviriyor. Mobilde uygulamalar aracılığıyla siber saldırıların sayısında son yıllarda büyük artış yaşandı. Bu durumun önüne geçmek için mağazanın web sitesini ziyaret ederek uygulamaya bağlantı verip vermediğini kontrol etmek, uygulamayı resmi adreslerinden indirmek ve açıklamalarına, yapılan yorumlara dikkat etmek gerekiyor. Uygulama mağazasından ilgili mobil alışveriş uygulamasını bulduğunuzda, geliştirici adına dikkat etmekte de fayda var.

Siber saldırganların oltası linkler: İndirim döneminde gelen e-postalarla kampanyalar hakkında bilgi edinmek kolaylaşıyor. Bununla birlikte indirim temalı her içerik güvenli olmadığından, gelen e-postaların adresini ve doğruluğunu kontrol ederek linklere tıklamak önem taşıyor.

Web sitesinin güvenilirliği: Bir web sitesinin güvenirliği SSL sertifikası, adresinin HTTPS ile başlaması ve adres çubuğunda kilit simgesi görünmesiyle anlaşılıyor. Bazı e-ticaret sitelerinde henüz 2020’de hayata geçirilen güven damgası bulunuyor. iyzico’nun da sahip olduğu güven damgası, tüketicilerin korunması, kişisel veriler ve ödeme sistemleri konusunda ilgili mevzuatlara uygun faaliyette bulunulduğunu gösteriyor.

Ücretsiz Wi-Fi kullanmak riskli: Ücretsiz ve halka açık Wi-Fi erişim noktaları da siber salgınlar tarafından kontrol edilebiliyor. Bu nedenle mobil veri ağı kullanmanın mümkün olmadığı durumlarda banka hesap bilgileri gibi kritik bilgileri kullanmamak veya mobil güvenlik çözümü içeren bir VPN ile bağlantı kurmak gerekiyor.

Sanal kart kullanmak daha güvenli:  Fiziksel varlığı bulunmadığı için kayıp/çalıntı riski taşımayan sanal kartlar, internetten alışveriş yapmak isteyen ve güvenlik endişesi olanlar için alternatif oluşturuyor.

Yorumlar