Yaşam

Göktaşıyla süslenmiş ayakkabı için servet ödendi

Müzayede ile satılan göktaşıyla süslenmiş ayakkabı 10.000 sterlin verildi.

Göktaşıyla süslenmiş ayakkabı için servet ödendi

Dünyadaki hemen her şeye sahip olan birine hediye olarak ne alırdınız? Belki Dünya dışından gelen, evrenin bir parçası iyi bir seçenek olabilir. Peki ya 4,4 milyar yıl önce bir asteroidin erimiş çekirdeğinde oluşan küçük bir demir kürenin fiyatı nedir? Ya da 29 milyon yıl önce bir kuyruklu yıldızın Dünya'nın tarih öncesi kum tepelerine çarpmasıyla oluşan Libya çöl camı?

Christie's müzayede salonlarından Ebay'e kadar, açık artırma rekorları kırılmaya devam ederken göktaşı piyasası da giderek büyüyor. Elon Musk, Steven Spielberg, Nicolas Cage, Yo-Yo Ma, Uri Geller ve James Taylor göktaşlarına servetlerini saçan ünlüler arasında.

Ay'dan düştüğü kanıtlanan bir göktaşı parçası 180.000 ila 250.000 sterlin arasında bir fiyata satılabilir. Kayıtlardaki en değerli parça olan ve 2000 yılında Çin'in dağlık bir bölgesinde bulunan Fukang göktaşının bir örneği geçen yıl 525.000 sterline satıldı. Ve piyasa giderek daha da kızışıyor.

1967'de Rusya'da bulunan ve parıldayan demir-nikel metalik kristallerin içine gömülü yarı değerli kehribar olivin içeren Seymchan göktaşının parçaları, Manchester merkezli spor ayakkabı tasarımcısı Matt Burgess tarafından bir New Balance ayakkabısının tasarımına yerleştirildi ve açık artırmada 10.000 sterline satıldı. Bu ayakkabı, Netflix tarafından Hollywood filmi Don't Look Up'ın çıkışını kutlamak için sipariş edilmişti.


Biberlik büyüklüğünde parçaya 11.250 sterlin

Fiyatlar çılgınca değişiyor. Rusya'nın Çelyabinsk kentinin üzerinde 15 Şubat 2013'te patlayan ve kilometrelerce uzanan donmuş kırsal alana saçma gibi saplanan ateş topunu ele alalım: Tartışmasız yüzyılın en büyük dünya dışı olayıydı. Güneş'ten 30 kat daha parlak bir hava patlaması 200 km boyunca camları kırdı ve Dünya'nın çevresini iki kez dolaşan bir şok dalgası yarattı. Günlük işlerine devam eden bir şehrin üzerinde gerçekleşen olayın şaşırtıcı araç içi kamera görüntülerine ulaşmak için Google'da arama yapabilirsiniz. Çoğu kırılan camlardan, bazıları ultraviyole yanıklarından ve geçici körlükten olmak üzere 1.100 kişi yaralandı. Christie's ise yaklaşık biberlik büyüklüğündeki bir parçayı 11.250 sterline sattı.

Meteorit avcıları yılda sadece sekiz ila on adet yeni düşen meteor buluyor. Elon Musk'ın SpaceX'i bu yıl 100 roket fırlatmayı hedefliyor ve 2022'de her altı günde bir şık makinelerinden birini uzaya ateşledi. Ve gelişmekte olan pazarlar yeni, ultra zengin hobiciler yaratıyor.

Yorumlar