Yaşam

Apple, Çin Mağazasındaki Binlerce Mobil Uygulamayı Kaldırıyor

Apple, Çin Mağazasındaki Binlerce Mobil Uygulamayı Kaldırıyor

Apple, Çin Mağazasındaki Binlerce Mobil Uygulamayı Kaldırıyor

Araştırma şirketi Qimai'nin aktardığı son verilere göre Apple, bugün itibarıyla toplamda 29.800 uygulamayı Çin App Store'undan kaldırdı. Kaldırılan uygulamaların, Apple'a lisans numaralarını bildirmeyen şirketlere ait olduğu söyleniyor.
 
Bu yılın başlarında Apple, tüm lisanssız uygulamaları App Store'dan kaldırmak amacıyla bir karar almıştı. Alınan karar hakkında tüm uygulama geliştiricilerini ve yayıncıları bilgilendiren şirket, geliştiricilere lisans numaralarını göndermeleri için 31 Temmuz'a kadar vakit tanımıştı.

Bu kapsamda Cupertinolu teknoloji devi, bu ayın başlarında bir haftada 2.500'den fazla mobil uygulamayı Çin App Store'undan kaldırmıştı. Sensor Tower'ın bildirdiğine göre Apple'ın temmuz ayının ilk haftasında uygulama mağazasında yaptığı bu temizlikten etkilenenler arasında Zynga ve Supercell gibi sektörün dev isimlerine ait oyunlar da yer alıyordu.

Apple, bugün itibarıyla toplamda 29.800 uygulamayı App Store Çin'den kaldırdı:

Araştırma şirketi Qimai'nin aktardığı son verilere göre bu ayın başlarında uygulama temizliğine başlayan Apple, bugün itibarıyla 26.000'den fazlası oyun olmak üzere toplamda 29.800 uygulamayı Çin App Store'undan kaldırdı.

Apple, App Store Çin üzerinden oldukça büyük miktarlarda gelir elde ediyor. Bu noktada Sensor Tower tarafından paylaşılan bir rapora göre 2019 yılında şirket, App Store Çin üzerinden 12,6 milyar dolardan fazla kazanç sağlamıştı. Buna rağmen Apple'ın elde ettiği bu denetimsiz gelir, güvenlik ve gizlilik gibi bazı sorunları da beraberinde getiriyor.

Bu sebeple şirket geçtiğimiz yıllarda da App Store Çin'deki birçok uygulamayı kaldırmış, gerekçe olarak ise "Apple'ın uygulama güncellemeleriyle ilgili kurallarını ihlal ediyorlardı"ifadelerini kullanmıştı. Bununla birlikte Apple'ın yıl sonuna kadar binlerce uygulamayı daha App Store Çin'den kaldırması bekleniyor.

Niko Partners verilerine göre Haziran 2020 itibarıyla App Store Çin'de yer alan en iyi 100 uygulamadan 97'sinin yasal bir lisans numarası bulunuyor. Bu sebeple kaldırılan uygulamaların Apple'ın gelirleri üzerindeki etkisinin sınırlı olması bekleniyor.

Yorumlar