390 derece görüntüleme ile Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Osmanlı sivil mimarisinin önemli yapılarından, Sultanahmet Meydanı'ndaki Pargalı İbrahim Paşa Sarayı'na yer alan müze, koleksiyonunda bulundurduğu binlerce eserle yerli ve yabancı tarih meraklılarını bekliyor.

Şeyhülislam Evkaf Nazırı Hayri Efendi'nin girişimleri ile hayata geçirilen müze, 27 Nisan 1914'te Evkaf-ı İslamiye adıyla Süleymaniye Külliyesi’nde kurulmuştu.

Cumhuriyet'in ilanından sonra adı Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak değiştirildi ve 

Osman Hamdi Bey (halen Pera Müzesi’nde sergilenen “Kaplumbağa Terbiyecisi” resmi ile tanınan ünlü bir ressam) yönetiminde bu tarihi mekanlardan toplanan çeşitli eserler bir araya getiriliyor ve aynı yerde İslam Vakıfları Müzesi adıyla kuruldu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu sonrasında müzenin adı Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak değiştirildi ve 1983’te, 1520 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yenilenen İbrahim Paşa Sarayı’na yani bugün bulunduğu Sultanahmet Meydanı'na taşındı.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde Neler Var?

Müzenin halı, el yazması, ahşap, cam-metal-seramik ve etnografya bölümlerinde İslam sanatının erken döneminden 20’nci yüzyıla kadarki süreçteki el yazması Kuran-ı Kerim’ler, minyatürler, antik halılar gibi 40.000’den fazla eşsiz Türk ve İslam eserleri sergileniyor.

Kolleksiyonların büyük kısmı Emeviler, Abbasiler, Mağribiler, Selçuklular, İlhanlı, Memluk, Timur ve Safevi hanedanlıkları, Osmanlı İmparatorluğu ve çeşitli Kafkas ülkelerine ait.


Özellikle Selçuklular zamanından bugüne dokunmuş ve kullanılmış olan devasa halılar ve kilimler oldukça dikkat çekiyor.

Halılar
Müzenin halı koleksiyonunda 1.700 parçadan oluşan, Selçuklu, Osmanlı, 15’inci yüzyıldan 17’nci yüzyıla kadar Anadolu, İran, Kafkas halıları ile birlikte ve ünlü Uşak halıları gibi dünyanın en eşsiz halı koleksiyonu sergileniyor. Zengin halı koleksiyonu nedeniyle müzeye aynı zamanda Halı Müzesi de deniliyor.

Metal, Glass & Ceramic Works
12’nci, 13’üncü yüzyıl ve Osmanlının son döneminden kalma metal, cam ve seramik işleri müzenin metal, cam ve seramik bölümünde sergileniyor.


Selçuklu ve Osmanlı yapılarına ait seramik ve alçı sıva kabartmaları, Abbasi saraylarından kurtarılan duvar resimleri, Rakka’dan taş, ahşap işleri, muhtelif dönemlere ait taş işçiliği burada sergilenen eserler arasında ilk dikkati çekenler.


Geçici Sergiler
Müzede ayrıca yıl içerisinde çeşitli geçici sergiler düzenleniyor.

Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Açılış Kapanış Saatleri
Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Pazartesi günleri haricinde her gün 10:00–17:00 (01 Ekim-01 Nisan kış dönemi 09:00-18:00) saatleri arasında ziyarete açık.

Pazartesi günleri kapalı.

Bilet Fiyatları
Türk ve İslam Eserleri Müzesi giriş ücreti 60 TL

Müze Kart geçerli.

Not: Bilet fiyatları ve ziyaret saatleri dönem içerisinde değişebilmektedir. Lütfen muze.gov.tradresinden de kontrol ediniz.

Nasıl Gidilir?
Lokasyon
Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde, Sultanahmet Camii’nin tam karşısında yer alıyor. Konum >>


Ulaşım
Sultanahmet’e en pratik ulaşım yolu Bağcılar-Kabataş arası Tramvay (T1 hattı). Tramvay’ın Sultanahmet durağında inmeniz gerekiyor.

Taksim‘den geliyorsanız, füniküler ile Kabataş’a inip, Beşiktaş‘tan geliyorsanız otobüs ile veya yürüyerek Kabataş’a gelip, Kabataş‘tan da tramvay ile,
Üsküdar veya Kadıköy‘den geliyorsanız, önce şehir hatları vapurları ile Eminönü‘ne gelip, Eminönü’nden de tramvay ile,
Ayrıca, Marmaray (Üsküdar’dan) veya tren ile Sirkeci durağında inip, yine tramvay ile Sultanahmet’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

Raylı sistemler için İstanbul Raylı Sistemler Haritası, İETT Belediye Otobüs sefer ve durakları için İETT Hat ve Durak Arama ve şehir hatları vapurları için İstanbul Şehir Hatları Vapur Seferleri sayfasına bakabilirsiniz.

Videoyu Sitene Ekle

<iframe src="https://www.mistikalem.com/video-embed/19544" width="640" height="360" frameborder="0"></iframe>

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel Tarkan besteri: Sen...

Tarkan’ın Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel bestelediği “Sen Rahat Uyu” için çekilen klip yayına girdi. Marştan elde edilecek gelirlerin tamamı Darüşafaka'ya...

Peru'da And Haçı ve İnka mezarları bulundu

Peru’nun Lima kentinde, Miraflores arkeolojik sahasındaki arkeoloji kazısında 3 bin 500 yıllık And Haçı ve İnka dönemine ait bir mezar bulundu.

İnci hanımı fuarda görenler acımadan edemedi

Hollanda'daki Fuarın alanında dolaşırken İnci hanımı görüp acıyarak görevlilere haber veren ziyaretçiler, onun aslında bir tiyatro sanatçısı olduğunu öğrenince kendisini takdir...

Karsu ile Antakya Medeniyetler Korosu'ndan Atatürk'ün...

19 Mayıs konserindeki şarkılar o kadar çok beğenildi ki sosyal medyada paylaşılır paylaşılmaz bir kaç saat içinde binlerce kişi tarafından izlendi.

Paris'in göbeğinde 2 bin yılllık antik mezarlık bulundu

Paris'in kalbinde keşfedilen yaklaşık 50 mezar içeren nekropolün 2 bin yılllık olduğu tahmin ediliyor

Üzerinde mistik ve astrolojik semboller bulunan yılan...

Karaman'da düzenlenen tarihi eser operasyonunda, Antik Mısır dönemine ait olduğu tahmin edilen üzerinde yedi kollu şamdan, altı köşeli yıldız, astrolojik semboller ve İbranice yazılar bulunan piton...