Kültür Sanat

Patrik Schumacher, Mimarinin Şeffaf Yüzü'nü anlattı

Ödüllü mimar Patrik Schumacher, camın sağlam, dayanıklı ve çok iyi bir malzeme olduğuna dikkat çekti.

Patrik Schumacher, Mimarinin Şeffaf Yüzünü anlattı

Şişecam Düzcam “Mimarinin Şeffaf Yüzü” sloganıyla Arkitera Mimarlık Merkezi iş birliğiyle hayata geçirdiği ‘T Buluşmaları’nın bu yılki ikinci etkinliği T06’yı global ve online olarak gerçekleştirdi.

Bugüne kadar beş kez hayata geçirilen T Buluşmaları’nın sonuncusu T06, 25 Haziran Perşembe günü İngiltere merkezli Zaha Hadid Mimarlık’ın yöneticisi Patrik Schumacher’i konuk etti.

Moderatörlüğünü mimar Bilge Kobaş’ın üstlendiği etkinlik; mimarlar, tasarımcılar ve yapı sektörü profesyonellerini bir araya getirdi. T06’nın konuk konuşmacısı Mimar Patrik Schumacher, T Buluşmaları için hazırladığı sunumunda mimariye bakış açısını ve hayata geçirdiği projeleriyle ilgili deneyimlerini aktardı. Şişecam Düzcam’ın hayata geçirdiği T Buluşmaları, geçtiğimiz hafta gerçekleşen T05 etkinliğinde de Danimarka merkezli 3XN Architecture firmasının kurucusu Mimar Kim Herforth Nielsen’i ağırlamıştı.

Konuşmasında ağırlıklı olarak cam, cephe, şeffaflık ve doğal ışık kullanımı konularına yoğunlaşan Schumacher, projeleri arasında yer alan Norveç’teki Oslo Metro İstasyonu projesini anlatırken Şişecam Düzcam’dan cam danışmanlığı aldıklarını da belirtti. Schumacher projede endirekt ışığa odaklandıklarını ifade ederek, “Bunun için de cam kullanacağız. Cam sağlam, dayanıklı, eskiyip yıpranmayan, çok iyi bir malzeme” dedi.

1988 yılında Zaha Hadid Architects’e katılan Patrik Schumacher, halen ofisin yöneticisi olarak çalışıyor.Ofisin küresel bir mimarlık ve tasarım markası olması konusunda büyük katkısı olan Schumacher mimari, şehircilik ve tasarım alanlarında en önde gelen düşünce liderlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Patrik Schumacher kimdir?

Bonn, Stuttgart ve Londra’da felsefe, matematik ve mimarlık eğitimi alan Patrik Schumacher, 1990 yılında mimarlık diplomasını aldıktan sonra 2010 yılında Zaha Hadid ile birlikte Royal Institute of British Architects tarafından verilen Stirling Ödülü’nü kazandı. 1996 yılında AADRL’nin (Architectural Association Design Research Laboratory) kurucularından olan Schumacher, 1999 yılında Klagenfurt Üniversitesi Kültür Bilimleri Enstitüsü’nde doktorasını tamamladı. Son 20 yılda mimari dergilere ve yayınlara 100’den fazla makale yazdı.

2008 yılında “parametrisizm” akımını başlatan ve o zamandan beri parametrisizmi destekleyen bir dizi manifesto yayınlayan Schumacher, 2010 ve 2012 yıllarında da iki ciltlik teorik “The Autopoiesis of Architecture” çalışmasını yayınladı.

Yorumlar