Kültür Sanat

Norveç'te taşa yazılı en eski runik alfabeli kelime bulundu

Norveç'te, dünyada runik alfabesinin kullanıldığı en eski taşlar olduğu düşünülen eser gün yüzüne çıkarıldı.

Norveçte taşa yazılı en eski runik alfabeli kelime bulundu

Norveç'te Svingerud arkeolojik kazı alanında, İskandinavya'da taş üzerinde rünik alfabe kullanıldığnı kanıtlayan bulgular ortaya çıkarıldı. Bulguların en önemlisi Svingerud Taşı oldu. Kültür Tarihi Müzesi'nden yapılan açıklamada, yassı ve kare şeklindeki kahverengimsi kum taşının İskandinavya'da yazılmış en eski yazı örneği olabileceği belirtildi.

Kazı alanından dolayı Svingerud Taşı (Svingerud Stone) olarak adlandırılan yazıtın,  ön kısmında "idiberug" ifadesi yer alıyor.  "İdiberug kelimesinin kadın veya erkek adı olabileceği ya da bir aileyi niteleyebileceği tahmin ediliyor.

Oslo Üniversitesi'nde görevli Prof. Kristel Zilmer, yazıtın incelenmesi ve yazıldığı tarihin belirlenmesi için keşfi, aylar sonra duyurduklarını belirtti.

Açıklamada, eserin "şimdiye kadar bulunan en eski runik yazıtlardan" ve "dünyada tarihi saptanabilen en eski runik taş" olduğu ifade edildi.

Zilmer, yazıtın Erken Demir Çağı'nda runik alfabesinin kullanımı hakkında bilgi sağlayacak nitelikte olduğunu açıkladı.

Yazıtın, Norveç ve İskandinavya'da runik alfabesinin kullanımına ilişkin ilk denemelerden biri olabileceğini kaydeden Zilmer, eserde, dilsel anlamı olmayan başka ifadelerin de olduğunu söyledi.

Yazıt, 21 Ocak'tan itibaren 1 ay boyunca Kültür Tarihi Müzesi'nde sergilenecek.

Yorumlar