Kültür Sanat

İTÜ RSG'de Sayısal Sûretler sergisi açıldı

İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi (İTÜ RSG) yeni dönemi Sanatçı Oğuz Haşlakoğlu’nun Retro-inspective sergisi ile karşılıyor.

İTÜ RSGde Sayısal Sûretler sergisi açıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Doç.Dr. Oğuz Haşlakoğlu'nun yağlıboyadan özgün baskıya farklı mecralardaki çalışmalarının retrospektif olarak izlenebileceği sergi 24 Ekim 2019 Perşembe günü saat 16.00’da ziyarete açılıyor.

Sayısal Sûretler’ sergisi ne anlatıyor?

‘Sayısal Sûretler’ sergi içindeki sergi olarak kurgulandı. Bu sergi bir yandan da asıl sergiyi de ‘hack’leyen bir çalışma ve dijital imkanlar içinde varlık ve yokluk kavramlarını sorguluyor.

Oğuz Haşlakoğlu'nın serginin amacını şu sözlerle ifade ediyor: ‘Sayısal Sûretler’ “Digital images”ın birebir Türkçe çevirisi ancak işte bazen bu tür ‘naif’ çeviriler böyle kendiliğinden başka bir dilin sahnesinde tümüyle farklı bir anlama da bürünebiliyorlar. ‘Sayısal Sûretler’ bu anlamda Türkçe'de birden bire ‘sayının sûret bulmasına’ dönüşüyor; tıpkı Platon’un yaklaşık 2500 yıl önce Timaios diyaloğunda Theos’un (Tanrı) demiourgos (Yaradan) sıfatıyla kosmos’u teşekkül ve tesisinde kullandığını söylediği eidos (sûret mahiyeti; nitelik) ve aruthmos’un (sayı; nicelik) iç içeliğinde olduğu gibi. Bu tasvirlerde büründükleri sûretler itibariyle sayılar 0 ve 1’den ibaret görünse de -0’ın ‘yutan sayı’ olduğunu hatırlayarak- ontolojik arka planlarında asıl anlamlarını veren ve en temel karşıtlık olan ‘varlık ve yokluk’ kavramlarını barındırıyorlar. Böylece hiçlikten doğan ve hiçliğe iade olunan bu sûretler apansız doğuş ve yok oluşları içinde tıpkı sinema makinesinin karelerinde olduğu gibi sürekliliklerini borçlu oldukları zaman ve mekânın içinde birden bire yakalanarak ele geçirilmiş olmalarının hayretini yapanın nezdinde aslî soru olarak taşıyorlar: Biz burada ne arıyoruz?

Sergi Haftanın 7 Günü Gezilebilir

İTÜ RSG, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi - Rektörlük Binası giriş katında yer alıyor. İTÜ dışından dileyen tüm sanatseverlere açık olan galeri, ücretsiz olarak ziyaret ediliyor. Oğuz Haşlakoğlu’nun “Retro-inspective” isimli sergisi 27 Aralık 2019 tarihine kadar her gün 09:00-20:00 saatleri arasında gezilebilecek.

Oğuz Haşlakoğlu kimdir?

1964 yılında Trabzon’da doğdu. 1983’de TED Ankara Kolejinden mezun oldu. 1983-86 arasında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümüne devam etti. 1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Resim Bölümüne girdi. 1991 yılında Lisans, 1993 yılında aynı üniversitede Resim alanında Yüksek Lisans derecesi aldı. 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Yüksek Lisans Programından mezun oldu. 2003 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde (MSGSÜ) Resim alanında Sanatta Yeterlik derecesi aldı. 1995-99 yılları arasında İTÜ’de üç yıl ve Kocaeli Üniversitesi’nde bir yıl kuramsal ve uygulamalı dersler verdi. Yurt içi ve dışında çok sayıda kişisel ve grup sergileri açtı, karma sergilere katıldı, konferans ve seminerler verdi, yarışmalarda jüri üyeliği yaptı. Temel kuramsal çalışma alanları olan sanat felsefesi ve estetik başta olmak üzere çeşitli hakemli, uluslararası ve kültür sanat dergilerinde makaleleri yayınlandı. Sanatçı kitapları ve kataloğu metin yazarlığı ve editörlüğü yaptı, sanat eleştirileri yazdı. “Platon Düşüncesinde Tekhnê: Sanat ve Felsefenin Ortak Kökeni” (2016) isimli bir kitabı bulunmaktadır. Hâlen, İstanbul Teknik Üniversitesi ‘Güzel Sanatlar Bölümü’ başkanlığı yapmaktadır ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümünde Doçent Öğretim Üyesi olarak ‘Temel Tasarım ve Görsel Sanatlar’, ‘Sanat Felsefesi’ ve ‘Estetik’ alanlarında dersler vermekte ve çalışmalarını sürdürmektedir.

Yorumlar