Kültür Sanat

2021 Necip Fazıl Ödülleri verildi

2021 Necip Fazıl Ödülleri, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törenle sahiplerini buldu.

2021 Necip Fazıl Ödülleri verildi

Star gazetesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle "İnanç zaferin müjdecisidir" teması ile sunulan ödülleri sahiplerine verildi. 

Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. Turan Karataş, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Murat Özel ve Necip Tosun’dan oluşan Necip Fazıl Ödülleri Jüri Heyeti'nin kararı ile 2021 Necip Fazıl Ödülleri’ni alan isimler; Mustafa Aydoğan,  Mukadder Gemici, Prof. Dr. Tahsin Görgün, Safiye Gölbaşı, Kadir Daniş, Hashim Cabrera ve Prof. Dr. Süleyman Uludağ oldu.

Necip Fazıl Şiir Ödülünü alan şair Mustafa Aydoğan, kurumsallaşmış ve muteber ödüllerin çoğalması gerektiğini dile getirdi. Aydoğan, ödülünü yıllardır göç yollarında acı çeken göçmenlere, Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil, Sezai Karakoç ve Rasim Özdenören'e ithaf ettiğini kaydetti.

"Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülüne değer görülen yazar Mukadder Gemici hakikatin izini arayanlara seslenmek için yazdığına işaret ederek, "Yazarken şunu çok iyi biliyorum; köklerimden beslenmeden göğe varamam. Bunun için inancım, milletim ve memleketim diyorum. İsterim ki onun hikayesini, gerçekliğini, gönül iklimini ve düşüncesini, derdini ve tasasını, ham hayalden uzak ama daima umut içinde yazayım. Ama böyle yazmak hiç de kolay değil." değerlendirmesinde bulundu.

Necip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü verilen Prof. Dr. Tahsin Görgün, Kovid-19 sebebiyle törene katılamadığı için ödülü oğlu Yusuf Görgün'e takdim edildi. Yusuf Görgün, henüz 4 yaşındayken Kısakürek'in şiirleriyle tanıştığını ve ilk olarak "Sakarya Türküsü"nü ezberlediğini söyledi.

Necip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat Ödülü"nü alan yazar Hashim Cabrera'nın ödülü, yazar ve çevirmen Manolya Gürocak'a takdim edildi. Video konferans aracılığıyla törene katılan Cabrera, "Sanat, düşünce ve maneviyatın bir karışımı olan kültürler arası çalışmalarıma en çok değer verenlerin Türkler olması tesadüf değil. Çünkü Türkiye, tıpkı kendi memleketim Endülüs gibi, kültürlerin ve geleneklerin kaynaştığı bir çanak. Dünya görüşleri ve kıtalar arasında bir köprü, bir karşılama yeri ve kültürler arasının bir örneğidir." ifadelerine yer verdi.

 "Necip Fazıl Saygı Ödülü'nün sahibi olan Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Necip Fazıl Kısakürek'in yaşadığı dönemde ezilen halkın sesini dile getirmeye çalıştığını aktararak, "Halkın hislerinin, inançlarının sözcüsü oldu. Necip Fazıl'ın çıkardığı Büyük Doğu dergisini takip etmek, müdavimi olmak, dergiyi severek okumak, okudukça heyecanlanma, ferahlama ve büyük bir rahatlık getirmişti. Büyük Doğu dergisini okuyanlar, Necip Fazıl'ın ne kadar inançlı, sabırlı, cesur olduğunu çok iyi anlar. Çünkü o tarihlerde bunları söylemek kolay bir şey değildi. Onu savcılar takip etmişti. Defalarca mahkemeye çıkmış, bu sebeple defalarca hapishanede yatmıştı." ifadelerini kullandı.

"Necip Fazıl İlk Eserler Ödülleri", yazar Safiye Gölbaş ile Kadir Daniş'e verildi.

Oyuncu Cem Uçan, ödül alan isimlerin eserlerinden bazı bölümleri yorumladı. Tören, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Yorumlar