İslamiyet

Huriye Martı: Allah’ın kulları ödül ve cezada da eşittir

KÖLN (AA) - Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, "İnsanlar sorumlulukta eşit oldukları gibi, doğuştan getirdikleri temel haklar bakımından da eşittirler." ifadesini...

Huriye Martı: Allah’ın kulları  ödül ve cezada da eşittir

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Almanya'nın Köln kentindeki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Federal Kadın Kolunca düzenlenen etkinliklerin ikinci gününde, "Adalet ve Hakkaniyet Bağlamında Kadın" temasını işledi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Martı, kadın din görevlileri ile üniversite öğrencilerine seslendi.

Martı, "İnsanlar sorumlulukta eşit oldukları gibi, doğuştan getirdikleri temel haklar bakımından da eşittirler. Hem kadın hem de erkekler, din, can, akıl, ırz ve mal gibi dokunulmazlıklara sahiptir." dedi.

Erkek ve kadının “kul olma” paydasında buluştuklarını vurgulayan Martı şöyle devam etti:

"Allah’ın kulları, onun karşısında ödül ve cezada da eşittirler. Aynı iyiliği yapan, aynı sevabı kazanır. Aynı hatayı işleyen, aynı cezayı hak eder. Hırsız erkek ve hırsız kadının, zina eden kadın ve zina eden erkeğin cezası Kur’an’a göre eşittir. Yine Kur’an-ı Kerim’de ‘Mümin olarak, erkek veya kadın, her kim salih ameller işlerse, işte onlar cennete girerler ve zerre kadar haksızlığa uğratılmazlar.' diye ifade ediliyor. Allah’ın, erkek ve kadın kullarından iffet ve namus konusunda beklentisi de eşittir. O halde, insanlık değerinde, sorumluluk sahibi olmada, temel hak ve dokunulmazlıklarda, mükafat ve cezada, iffetli bir hayat yaşamada eşitlik olması, kadın ve erkeğin bir adalet üzerine yaratıldığını gösterir."

Martı, Kur’an-ı Kerim'in insanları adalete, insafa, hakkaniyete ve dengeye davet ettiğine vurgu yaptı.

Adaletin korunması gereken en önemli yaşam alanlarından birisinin de aile olduğuna işaret eden Martı, "Allahu Teala adildir. Hem dünya hayatında hem de ahirette insanlar arasında adaletle hükmeder. Bizden de hayatın her anında herkese karşı adil olmamızı ister. Her türlü olumsuz koşulda bile adaletten kıl kadar ayrılmamamızı emreder. Peygamber Efendimiz ise şöyle buyurur; ‘Dünya bir metadır. Dünyanın en değerli varlığı ise saliha (iyi huylu) bir kadındır’. Velhasıl kadın, doğuştan değerlidir. Adaleti hak etmektedir. Hakkaniyetli bir hayat yaşamaya layıktır." diye konuştu.

DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu’nun hazır bulunduğu program, dualarla sona erdi.

Yorumlar