İslamiyet

Hac Genelgesi açıklandı: Bu yıl sadece 60 bin kişi Hacı olabilecek

Hacı Adaylarının merakla beklediği kararı açıklayan Suudi Arabistan, yayınladığı Hac genelgesi ile 60 bin kişilik kontenjan açacağını belirtti ve Hacda uygulanacak kuralları belirtti.

Hac Genelgesi açıklandı: Bu yıl sadece 60 bin kişi Hacı olabilecek

9 sayfalık Hac genelgesi yayınlayan Suudi Arabistan Hac Bakanlığı, 2021 yılında hac ibadeti esnasında uygulanacak tedbirleri ve hacı adaylarında aradığı kriterleri açıkladı.

Suudi Arabistan dışındaki ülkelerden 45 bin hacı adayı kabul edilecek

Hac genelgesi ile toplam 60 bin kişilik kontenjan açıldığı; 45 bin hacı adayının yurt dışından, 15 bin hacı adayının ise Suudi Arabistan içinden kabul edileceği belirtildi.

45 Bin Kişilik Kontenjandan Türkiye'den gidecek gidecek Hacı Ayalarına kaç kişilik kontenjan ayrıldığı henüz açıklanmadı.

2021 Yılı Hacı Adaylarında Aranan Özellikler

Hacı adaylarının 18 yaşından büyük 61 yaşından küçük olması gerektiği belirtilen Hac genelgesinde, sağlıklı olmaları ikinci şart olarak gösterildi.

Hacı adaylarının Koronavirüs aşısı olması şart koşuluyor ve  aşı yaptırdıklarını resmi kurumlar tarafından verilecek aşı kartları ile belgelemeleri zorunlu tutuluyor. Bunun yanısıra, hacı adayının  olduğu aşının Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafından tanınan ve onaylanan aşılardan olması gerekiyor. Genelgeye göre hacı adaylarının aşının ilk dozunu 13 Mayıs tarihine, ikinci dozunu ise Suudi Arabistan’a gitmeden 14 gün önce olmaları şart.  Hacı adaylarına ayrıca, Mekke'de ikamet ettikleri yerde de PCR testi yapılacak. 

Hacı adaylarının hac ziyareti öncesi son 6 ay içinde herhangi bir hastalık nedeni ile hastanede yatmamış olmamaları gerekiyor.  

Hhacı adaylarına ait bagajlar dezenfekte edilecek. Dezenfekte için özel personel görevlendirilecek.

Hacı adayları 3 gün karantinada tutulacak

Suudi Arabistan’a hac ibadeti için yurt dışından gelen hacı adayları, tüm bu sağlık şartlarına uysalar dahi 3 gün karantina kalacaklar. Sosyal mesafe kuralı ve maske takma mecburiyeti de Hac ibadeti sırasında sürecek. 

Otellerde kalabalıklaşmayı önlemek için ihtiyati tedbirler uygulanacak. Her hacı adayının odasında yemek hizmeti verilerek yemekhanelerdeki ve açık büfelerdeki toplanmanın önüne geçilmesi amaçlandığı ifade edildi.

Arafat için hac kuralları

Otobüslerdeki yolcu sayısı toplam kapasitenin yarısı kadar olacak yani her iki hacı adayı arasındaki bir koltuk boş bırakılacak.

Her hacı adayına, yolculuk boyunca  bir koltuk numarası tahsis edilecek. Yolculuk sırasında ayakta durmak yasak. Ailelerin birlikte oturmasına izin verilecek. 

Yolculuk esnasında, yalnızca önceden paketlenmiş şekilde hazırlanan ikramlar yenilebilecek 

Şeytan taşlamak için hazırlanan taşlar, steril poşetlerde paketlenmiş olarak verilecek

Hac Genelgesine göre; Organizatör firma yetkilileri, hacı adaylarına şeytan taşlama paketlenmiş steril poşetlerde taşlar hazırlayacak. Hacı adayları şeytan taşlama bölgesine 50'şer kişilik gruplar halinde gidecek. 

Koronavirüs salgını nedeni ile Mescid-i Haram’daki halılar kaldırılacak. Sosyal mesafenin kolayca  sağlanması için  her 2 metrede bir yere etiketler yapıştırılacak.

Yeni kararlar Hacı Adaylarına ayrıca iletilecek

Kurallar ile ilgili yeni kararlar, hacı adaylarına çeşitli kanallardan ualştırılacak. Hac kuralları ile ilgili güncel bilgiler; sosyal medya, tur acenteleri ve kısa mesaj gibi kanallar aracılığıyla yapılabilecek, , Ayrıca Hacı kafilelerinin toplanacağı yerlerde de özel ulaşım noktaları oluşturulacak.

Yorumlar