Yurt

Hastaneler bu bayram da acemi kasaplarla doldu

Kurban Bayramı'nın ilk gününde kurban kesmeye çalışırken yaralanan çok sayıda kişi hastanelik oldu ve acemi kasap haberlerine malzeme oldu!

Hastaneler bu bayram da acemi kasaplarla doldu

"Acemi kasaplar" hastanelik oldu

İstanbul

AA muhabirinin İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, bayram namazının ardından kurban kesen vatandaşlardan bazıları, bıçak ve satır gibi aletlerle yaralandı.

Yaralananların kimi yakınlarının yardımıyla kimi de ambulanslarla şehrin farklı bölgelerindeki hastanelere götürüldü.

Şu ana kadar il genelindeki kamu hastanelerinin acil servislerine başvuran 917 yaralının büyük kısmı tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Ağır yaralanan 10 kişiye ise cerrahi müdahale yapıldı.

Ankara

Kurban keserken parmağından yaralanarak Ankara Bilkent Şehir Hastanesine gelen kasap Dursun İşleyiş, başından geçenleri gülerek anlattı.

Uzun yıllardır kasaplık yaptığını ve ilk kez böyle bir kaza yaşadığını anlatan İşleyiş, "Öyle bir kestim ki parmağım koptu, yılların bütün yorgunluğu, acısı çıktı. Artık usta oldum. Canım çok acımasına rağmen halime gülüyorum. Kurban sahipleri kemikleri keserken çok konuşunca dikkatim dağıldı, elimde sızı hissedince durumu anladım. Baktım orta parmağım yok, yüzük parmağım da sallanıyor. Herkes işi bıraktı parmağımı aradı ama kendim buldum. Dörtlüleri yakarak roket gibi hastaneye koştuk." diye konuştu.

Vatandaşları, kasapların işine karışmaması konusunda uyaran İşleyiş, "Lütfen kasaplar işini yaparken meraklı kurban sahipleri gelip konuşturmasınlar. Sabahtan beri 15 hayvan kestim, son 2 tane kalmıştı ki kendimi kestim. Şimdi buradan ameliyathaneye gideceğim." dedi.

Sami Çuhadar da 40 yıldır kasaplık yaptığını belirterek, bir anlık dalgınlıkla elini kestiğini söyledi. Çuhadar, "Bizimki acemi kasaplık değil, tamamen ihmal. Kasaplar da elini kesebiliyor, dalgınlığa dikkat etmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kemik keserken elini hızar makinesine kaptıran "acemi kasap" İsmail Altın ise "Ne yazık ki merakımızdan duramadık. Artık tövbe ettim, gelecek sene elimi dokunmayacağım. İşi ehline bırakacağım." dedi.

"58 asistanımız ve 5 cerrahi hocamızla acemi kasaplar için teyakkuz halindeyiz"
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Dr. Burak Yaşar, Kurban Bayramı'nın birinci günü olmasına rağmen oldukça yoğun bir gün geçirdiklerini söyledi.

Kurban keserken acemilikleri nedeniyle yaralanan ve hastaneye başvuran pek çok kişinin olduğunu dile getiren Yaşar, "58 asistanımız ve 5 cerrahi hocamızla acemi kasaplar için teyakkuz halindeyiz. Kendi kurbanını kesmeye çalışan vatandaşlarımız aynı zamanda ellerini de kesiyorlar. Şimdiye kadar 50 kadar hastaya müdahale ettik, çoğunu ameliyata aldık. Akşam saatlerine kadar hastaneye başvuran sayısı 100'e ulaşacaktır, diye düşünüyoruz." diye konuştu.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Dr. Hasan Murat Ergani ise kurban kesimi sırasındaki yaralanmalar nedeniyle acil servislerin yoğun olduğunu anlatarak, "Bayramın ilk günlerinde hastalar bıçakla yaralanmayla gelirken ilerleyen günlerde kıyma makinesine bağlı yaralanmalar sık oluyor. Vatandaşlarımızı işi ehline bırakmaları konusunda uyarıyoruz." dedi.

Kırklareli

Kırklareli'nde kurban keserken acemilikleri nedeniyle yaralanan vatandaşlar hastanelere başvurdu.

Bayram namazının ardından, bazı vatandaşlar kurbanını kesmek isterken ya da derisini yüzerken kendini yaraladı.

Kırklareli'nde kurban keserken parmağından, bacağından hafif yaralanan bazı vatandaşlar tedavi için Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldi.

Hafif yaralı vatandaşlar, tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelen Vehbi Çetin, AA muhabirine, kurbanını kestiği sırada dikkatsizliği nedeniyle bıçakla bacağını yaraladığını belirtti.Tedavisinin ardından yaşadığı Asilbeyli köyüne döneceğini ifade eden Çetin, kurban keseceklerin dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.

Erzurum
Erzurum'da Kurban Bayramı'nın ilk gününde bazı vatandaşlar belediyelerin kurduğu sabit ve mobil mezbahada bazıları da evlerinin bahçesi ve arazilerde kurbanlıklarını tekbirler eşliğinde kesti.

Kaçma riskine karşı iplerle bağlanarak güçlükle mezbahaya götürülen hayvanların, alınan güvenlik önlemlerinin ardından kesimi yapıldı.

Kurban keserken çeşitli nedenlerle yaralananlar hastanelerin acil servislerine başvurdu.

Büyükbaşın tekme atması sonucu ayağı kırılan Horasan ilçesinden kasap Mehmet Taş, AA muhabirine, bir yerini kesmemek için dikkat ettiğini ancak hayvanın tekmesiyle ayağının kırıldığını belirtti.

Erzurum Şehir Hastanesinde ayağı alçıya alınan Taş, "10 yıllık kasabım ama daha öğrenmem gereken çok şey var diye düşünüyorum. Sadece bıçak kesiklerine değil hayvan tepmelerine de dikkat etsinler." diye konuştu.

Tedavileri yapılanların bazıları taburcu edildi, bazıları da müşahede altında tutuldu.

Ağrı

Ağrı'da bayramın ilk günü bazı besiciler ellerinde kalan kurbanlıkları hayvan borsasına getirdi.

Besiciler az sayıdaki küçükbaşı satmaya çalışırken, belediyeye ait mezbahada da büyükbaşların kesimi yapıldı.

Kurban keserken çeşitli yerlerinden yaralananlar hastanelerin acil servisine gelerek tedavi edildi.

Kentte kaçan bazı kurbanlıklar da vatandaşların kovalaması sonucu yakalandı.

Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi edilen İbrahim Yılmaz, AA muhabirine, kurbanlık hayvan kesilirken boynuzundan tuttuğu esnada elinden yaralandığını belirtti.

Ardahan
Ardahan Devlet Hastanesine ise 6 acemi kasap başvurdu.

Başhekim Yardımcısı Oğuzhan Tuğrul, AA muhabirine, hastaneye öğleden önce 6 acemi kasabın geldiğini, durumlarının çok ciddi olmadığını belirterek kurban kesenlerin daha tedbirli ve dikkatli olmaları önerisinde bulundu.

Kocaeli
Kocaeli'de bayram namazının ardından kurbanlıkların kesimine başlayan bazı vatandaşlar, hayvanların darbesi veya kesici aletlerle yaralandı.

Parmağından, kolundan ya da bacağından yaralanarak Kocaeli Şehir Hastanesine gelen 281 kişi, tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Yaklaşık 40 yıldır kasaplık yapan Mehmet Çiftçi, gazetecilere, "Yanımda acemi çocuk vardı, et atınca o bıçağa değdi, bıçak da elime değdi. Öyle kendi kendimi kesmedim. Ben profesyonelim ama aceminin kazasına uğradım. Dikiş atıldı, pazartesi günü plastik cerrahi görecek. Görünmez kaza." diye konuştu.

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelen Emre Coşkun, kurbanlığı yatırmaya çalışırken elinde kesik oluştuğunu anlattı.

Coşkun, "Ufak kaza atlattık. Kaza yaşayan herkese geçmiş olsun. Hayvanı yatırırken acemiliğimize geldi. O da sağ olsun iyi niyet göstermedi." dedi.

Sakarya
Sakarya'da bayram namazının ardından başlayan kesimlerde bıçak darbesi veya düşme sonucu yaralananlar, Sakarya Eğitim ve Araştırma, Sadıka Sabancı ve Yenikent Devlet Hastaneleri ile ilçelerdeki sağlık kuruluşlarına geldi.

İl genelinde hastanelere başvuran 153 kişi, tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Tedavi edilen Ahmet Cansız, etlerin parçalanması sırasında kesilen eline 3 dikiş atıldığını kaydetti.

Muhittin Kumlu, deri sıyırma işlemi sırasında yaralandığını aktararak, "Hayvanın yağını sıyırırken bıçak kaydı, kesti parmağı. Geldik dikiş attırdık." şeklinde konuştu.

Bolu
Bolu'da kesim işlemleri sırasında vücudunun çeşitli yerlerinde kesiler oluşan 60 kişi hastanelere geldi.

Yaralananlardan 9'u İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 11'i Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi, 40'ı ise Gerede Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Yaralılardan bir kısmı taburcu edilirken ciddi yaralanma yaşayanlar ilgili servislere yatırıldı.

Elinden yaralanan Hamza Gülen, kesim alanına götürdükleri dananın kaçmaya çalıştığını ifade ederek, "Zinciri elimle tutuyordum. Dana kaçmaya çalışında zincir elimi kesti. Ama önemli bir şey yok." dedi.

Acemi kasabın kurban keserken elini yaraladığını anlatan Ramazan Göçen ise "Kesim esnasında hayvanın başını tutuyordum. Yanlışlıkla kasabın bıçağı parmağıma geldi. Kasabın acemiliği benim elimi kesti." diye konuştu.

Bartın
Bartın kent merkezi ve ilçelerdeki sağlık kurumlarına giden 18 yaralının tedavileri yapıldı.

Yusuf Kocaer, evlerinin önünde kestikleri kurbanı bulunduğu yerden çektikleri sırada ipin kopması sonucu düştüğünü ve kolundan yaralandığını söyledi.

Kocaer, "Çok şükür ciddi bir şeyimiz yok. İpin kopmasıyla betona, kolumun üzerine düştüm. Çatlak oluşmuş, alçıya aldılar." dedi.

Kahramanmaraş
Kahramanmaraş'ta kurban keserken parmağından, bacağından yaralanan bazı vatandaşlar tedavi için Necip Fazıl Şehir Hastanesi Yörük Selim Ek Hizmet Binası'na geldi.

Hafif yaralı vatandaşlar, tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Hastaneye gelenlerden Arif Emre Yücel, AA muhabirine, kurbanını kestiği sırada dikkatsizliği nedeniyle bıçakla bacağını yaraladığını söyledi. Yücel, bacağına 3 dikiş atıldığını ifade etti.

Malatya
Malatya'da da kurban kesmek isteyen bazı vatandaşlar, hafif yaralandı.

Tedavi için Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelen yaralılar tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Hastaneye başvuranlardan Bayram Akdağ, gazetecilere, kurban keserken bıçakla yaraladığı koluna 2 dikiş atıldığını söyledi.

Şanlıurfa
Şanlıurfa'da bayram namazının ardından kurban kesmeye çalışan bazı kişiler yaralandı.

Yaralılar, 112 Acil Servis ekipleri veya özel araçlarla Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Balıklıgöl Devlet Hastanesi ile Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü.

Adıyaman
Adıyaman'da da kurban kesimi sırasında yaralanan "acemi kasaplar" hastanelik oldu.

Bazı vatandaşlar hayvanların darbesiyle, bazıları da kesici aletlerle yaralandı.

Yaralılar 112 Acil Servis ekipleri veya özel araçlarla kaldırıldıkları hastanelerde tedavi edildi.

Kayseri
Kayseri'de bayram namazının ardından bazı vatandaşlar kurbanlarını kesmek isterken ya da derisini yüzerken kendini yaraladı.

Kurban keserken parmağından, bacağından hafif yaralanan bazı vatandaşlar Kayseri Devlet Hastanesindeki tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Sivas
Sivas'ta bıçak veya hayvan darbeleriyle yaralananlar, Sivas Numune Hastanesi ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinin acil servisine başvurdu.

Yaralılardan birçoğu ayakta yapılan tedavilerinin ardından taburcu edilirken, az sayıda yaralının tedavisi devam ediyor.

Yozgat
Yozgat'ta da kurban kesimi ve et doğrama sırasında yaralanan vatandaşlar, Yozgat Şehir Hastanesi ile Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin acil servisine müracaat etti.

Kent genelinde öğleye kadar 47 kişinin acil servislerde tedavi gördüğü öğrenildi.

Niğde
Niğde'de de bayram namazının ardından vatandaşlar kurbanlarını belediyenin belirlediği yerlerde kesti.

Kurbanını kesmek isterken yaralanan 15 kişi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi edildi.

Samsun
Samsun'da bayram namazının ardından bazı vatandaşlar kurbanlıklarını kesmek isterken kendini yaraladı.

Kurban keserken vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan 67 kişi kentteki hastanelere başvurdu.

Tedavileri tamamlanan vatandaşlar taburcu edildi.

Çorum
Çorum'da Kurban Bayramı'nın ilk günü bayram namazının ardından kurbanlar kesilmeye başlandı.

Belediyelerin gösterdiği kesim alanlarına gidenler, kurbanlarını kesti.

Kurbanların kesilmesi sırasında bıçak, satır ve balta ile yaralananlardan bazıları kendi araçlarıyla hastaneye giderken, bazıları da ambulanslarla acil servislere götürüldü.

Bayramın birinci günü kurban kesimi sırasında yaralanan 50'den fazla kişi Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvurdu.

Yaralılar, tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Kurban keserken kurbanlığın tepmesi sonucu bıçakla kendi bacağını yaralayan Fahri Solak, her yıl kurban kestiğini ancak ilk kez yaralandığını söyledi.

Kurban keserken bıçakla yaralanan Hüseyin Çatal'ın eline ise hastanede 6 dikiş atıldı.

Çatal, kanamayı durduramadıkları için hastaneye başvurduklarını kaydetti.

Tokat
Tokat'ta da kurban keserken yaralanan 22 kişi hastaneye başvurdu.

Kentte bayram namazı sonrası kurban kesimine başlayan ve kendisini yaralayanlar hastanelere başvurdu.

Hastaneye kendi imkanlarıyla gidenlerin bazılarının elinden, bazılarının ise bacağından yaralandığı görüldü.

Tokat Devlet Hastanesi acil servisinde müdahalesi yapılan yaralılar, tedavilerinin ardından hastaneden ayrıldı.

Bir kişi ise elindeki kesinin derin olması nedeniyle ameliyata alındı.

Sinop
Sinop'ta kurban kesimi sırasında yaralanan 6 kişi tedavi edildi.

Kurban kesimi esnasında kol, el ve bacaklarından hafif şekilde yaralanan 6 kişi kentteki farklı hastanelere başvurdu.

Yaralananlar, tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Amasya
Amasya'da da kurban kesimi sırasında vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan 83 "acemi kasap", hastanelere kaldırıldı.

Kurban kesimi sırasında kendisini yaraladığı için Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile 5 ilçe devlet hastanesine gidenler, tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Kastamonu
İl genelinde bayram namazının ardından kurbanlıklarını kesmeye çalışırken hayvanların darbesi ve kesici aletlerle yaralanan 72 kişi, başvurdukları hastanelerde tedavi edildi.

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi edilen Aydın Çiftçi, gazetecilere, kurban keserken ayağı kaydığı için bacağındaki tendonların zarar gördüğünü söyledi.

Hayvan keserken çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Çiftçi, "Kol, bacak, bel kısımlarına dikkat etsinler, yoksa benim gibi bu şekilde bacağı çıkarabilirler." ifadesini kullandı.Ordu
Ordu'da bayramın ilk gününde sabah saatlerinden itibaren bazı vatandaşlar kurbanlıklarını kesmek isterken kendini yaraladı.

Kurban keserken vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan 72 kişi kentteki hastanelere başvurdu.

Mesudiye ilçesinde bir kişi, kesim için götürdükleri büyükbaşın tepmesi sonucu başından yaralandı.

Ordu Devlet Hastanesine gelen yaralı, tedavisinin ardından taburcu edildi.

Bayburt
Bayburt'ta 28 kişi bıçak veya hayvan darbesiyle yaralandı.

Yaralılar, ambulanslar veya yakınlarının yardımıyla hastanelerin acil servislerine ulaştırıldı.

Yaralıların büyük kısmı yapılan tedavilerinin ardından taburcu edilirken az sayıda kişinin ise tedavisi sürüyor.

Giresun
Giresun'da Kurban Bayramı'nın ilk gününde yaralananlar, Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesinin acil servisine başvurdu.

Bıçak ve hayvan darbeleriyle vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan 8 kişi, tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Artvin
Artvin'de kurban kesimi esnasında bıçak ve hayvan darbesi ile yaralanan 13 kişi, Artvin merkez ve ilçelerdeki hastanelerin acil servislerine başvurdu.

Hayati tehlikesi olmayan yaralıların büyük kısmı kendi imkanlarıyla, iki kişi ise ambulansla hastaneye getirildi.

Yaralılar, tedavi ve kontrollerin ardından taburcu edildi.

Rize
Rize'de 75 kişi bıçak veya hayvan darbesiyle yaralandı.

Yaralılar, ambulanslarla veya yakınlarının yardımıyla hastanelerin acil servislerine ulaştırıldı.

Yaralıların büyük kısmı yapılan tedavilerinin ardından taburcu edildi, az sayıda kişinin ise tedavisi devam ediyor.

Tedavisi devam edenlerin hayvan darbelerine bağlı kırıkları olduğu kaydedildi.

Trabzon
Trabzon'da da il genelinde bıçak veya hayvan darbeleriyle yaralanan 56 kişi, çeşitli hastanelerin acil servislerine başvurdu.

Vücutlarının çeşitli bölgelerini keserek yaralananlar, kentteki hastanelerde yoğunluk oluşturdu.

Yaralıların büyük kısmı yapılan ilk müdahalenin ardından taburcu edildi.

Düzce
Düzce'de de mezbahalarda veya bahçelerinde kurbanlıklarını kesenler, dikkatsizlik veya kazalar sonucu vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ile Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvuran 67 kişi acil servislerdeki müdahalelerinin ardından sağlık kuruluşlarından ayrıldı.

Zonguldak
Zonguldak merkezde 2, ilçelerden Devrek'te 10, Alaplı'da 8 ve Karadeniz Ereğli'de 15 olmak üzere toplam 35 kişi yaralanma sonucu hastaneye kaldırıldı.

Yorumlar