Dünya

Kızılderililerin kutsal mağarası haraç mezat satılık

Amerikan yerlileri tarafından kutsal kabul edilen ve 1000 yıl öncesine ait Kızılderili sanat eserlerini içeren mağara açık artırma ile satılınca Kızılderililer tepki gösterdi.

Kızılderililerin kutsal mağarası haraç mezat satılık

Amerikan yerlileri, 1000 yıllık çizimlere ev sahipliği yapan mağara dahil olmak üzere açık artırmada satılan arazi nedeniyle tepkililer. 43 dönümlük araziyle birlikte “Resim Mağarası” olarak bilinen yer Kızılderili sanat eserlerini içeriyordu ve kutsal sayılıyordu.

Missouri’deki Warrenton kasabası yakınlarında bulunan 43 dönümlük araziyle birlikte “Resim Mağarası” olarak bilinen yer bir açık artırmada 2.2 milyon dolara (yaklaşık 18,5 milyon TL) satıldı. Ova Kızılderilileri kültür grubuna dahil olan Osage kabilesi liderleri konuyla ilgili tepkilerini gösterdiler ve “en kutsal alanımızı korumak ve muhafaza etmek” adına araziyi satın almaya çalıştıklarını ancak yapılan müzayede sonrası hayal kırıklığına uğradıklarını belirttiler.

Açık artırmayı yöneten St Louis merkezli firma Selkirk Auctioneers & Appraisers’ın müdürü Bryan Laughlin, kazanan teklif sahibinin ismini vermeyi reddettiğini söyledi. 1953’ten beri araziye sahip olan bir St Louis ailesi, burayı çoğunlukla avlanmak için kullandı.

Söz konusu mağara, kutsal ritüellerin yapıldığı ve ölülerin gömüldüğü yerdi. Müzayede web sitesine göre, aynı zamanda 290’dan fazla tarih öncesi sesleri veya anlamları temsil etmek için kullanılan hiyeroglif sembolleri de içeriyor. Bu yer Missouri’deki yerli halkın çok renkli resimlerinin en büyük koleksiyonunu içinde bulunduruyor.

St Louis’deki Washington Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Carol Diaz-Granados ile Osage sözlü tarihi alanında akademisyenlik yapan eşi James Duncan, söz konusu satışa karşı olduklarını açıkladılar. Çift, mağarayı araştırmak adına 20 yıl harcamış ve ardından Resimli Mağara hakkında bir kitap yazmışlardı.

Sistina Şapeli’ni açık artırmaya satmaktan farkı yok

Amerikan Yerlileri, Kutsal Mağaralarının Satışa Çıkmasını “Yürek Parçalayıcı” Olarak Nitelendirdi
Diaz-Granados, yaptığı açıklamada bu satışın neden yanlış olduğuna dair bir örnekleme yaptı: “Kutsal bir Amerikan Kızılderili sitesini açık artırmaya çıkarmak gerçekten yanlış mesaj gönderiyor. Sistina Şapeli’ni açık artırmaya çıkarmak gibi.”

Araştırma görevlisi aynı zamanda karmaşık detayların Missouri mağarasını antik çizimlere sahip diğer yerlerden ayırdığını söyledi.

“Diğer kaya sanatı sitelerinde sopa figürleri, belki başın üstünde küçük bir tüy ya da silah tutan bir figür var. Ama Resimli Mağara’da gerçek kıyafet detaylarını, başlık detaylarını, tüyleri, silahları görebiliyorsunuz. Gerçekten harika.”

Osage Nation yetkilileri de yaptıkları açıklamada satışı yürek parçalayıcı olarak nitelendirdiler.

“Atalarımız 1.300 yıl bu bölgede yaşadı. Burası bizim toprağımızdı. Resim Mağarası da dahil olmak üzere Missouri ve Illinois’de yüz binlerce atamız gömülü.”

Diaz-Granados, son olarak bu mağaranın Osage Nation yerlilerine ait olduğunu, onların kutsal tapınağı niteliğindeki arazinin kendilerine geri verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Hakan Tunç - kayiprihtim.com

Yorumlar