Dünya

İngiltere’nin yeni başbakanı belli oldu: Liz Truss

Ülkenin şahin politikalarıyla ünlü eski dışişleri bakanı Liz Truss, birçok skandalın ardından görevinden ayrılan Boris Johnson’un yerine geçecek isim oldu

İngiltere’nin yeni başbakanı belli oldu: Liz Truss

İngiltere nüfusunun yüzde 1’inden azını oluşturan Muhafazakar Parti üyelerinin, istifa eden Boris Johnson’ın yerine yeni parti liderlerini seçmek için oy kullandığı süreç bugün tamamlandı.

Seçimde son tura Liz Truss ve Rishi Sunak kalmıştı. Muhafazakar parti üyelerinin 81 bin 326’sı Truss’ın yeni liderleri olması için oy kullanırken, rakibi Rishi Sunak 60 bin 399 oy aldı.

Sonuçlar açıklandıktan sonra Truss yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki iki yılda somut sonuçlar getireceğimizi göstermemiz gerekir. Vergileri düşürüp ekonomimizi büyütmek için cesur bir plan açıklayacağım. Enerji krizinde çözüm getireceğim, enerji faturaları ve uzun vadeli enerji tedariği sorunlarımız üzerinde çalışacağım” dedi.

LİZ TRUSS KİMDİR?

Savunduğu politikalarla ‘Demir Leydi’ lakaplı eski Başbakan Margaret Thatcher’a benzetilen Truss, Boris Johnson’un istifasının ardından boşalan Muhafazakar Parti liderliği için yapılacak oylamaya kalan 2 adaydan biri oldu. Tam adı Mary Elizabeth Truss olan İngiltere Dışişleri Bakanı, 1975’te Oxford’da dünyaya geldi. Oxford Üniversitesinde, felsefe, politika ve ekonomi bölümünden mezun olan Truss, uluslararası bir petrol şirketinde yönetim muhasebecisi olarak çalıştı. Eski İngiltere Başbakanı David Cameron’un Muhafazakar Partinin ‘A listesine’ almasının ardından Truss, 2010’da South West Norfolk’tan milletvekili seçildi. Truss, 2012’de Eğitim Bakanı olarak Cameron hükümetinde kabineye girdi. Sonraki yıllarda kurulan hükümetlerde çeşitli görevlere getirilen Truss, Eylül 2021’de İngiltere Dışişleri Bakanlığı görevine getirildi.

Truss, Dışişleri Bakanlığı öncesi Uluslararası Ticaret Bakanı olarak imzaladığı anlaşmalarla adını duyurmayı başardı. Uluslararası Ticaret Bakanlığını ‘Instagram Bakanlığına’ çevirmekle suçlanan Truss, bu eleştirilere kulak asmayan bir görünüm sergiledi. Truss, Instagram hesabından, bazen çiftliklerde kuzu veya buzağı severken bazen kendisini uçak gemisinde ve tank üstünde gösteren bazen de dünya başkentlerine ziyaretler yapan güçlü kadın imajı veren fotoğraflar paylaştı. Parlak kırmızı, elektrik mavisi veya hardal sarısı giyen ve fotoğraflarında İngiliz bayrağının görülmesine özellikle dikkat eden Truss’ın Demir Leydi’ye öykündüğü öne sürülüyor. ‘İngiltere’de Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan ikinci kadın’ olan Truss, uzun süredir İran’da tutuklu bulunan iki İngiltere vatandaşının serbest bırakılmasını sağladı. Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Kiev yönetimine verdiği destek ve Moskova’ya yönelik yaptırımlarda oynadığı rol de dikkati çekti.

İNGİLTERE’NİN ÜÇÜNCÜ KADIN BAŞBAKANI
Truss, vergilerin düşürülmesi ve savunma harcamalarının artırılmasına yönelik görüşleriyle Muhafazakar Partideki popülaritesini artırdı. Evli ve 2 kız çocuk annesi Truss, İngiltere’nin üçüncü kadın başbakanı oldu. Her ne kadar parti üyeleri arasında popülaritesi fazla olsa da eleştirmenler, Truss’ın dünyada devam eden enflasyon sorunu ve Ukrayna’daki savaş sürecinde İngiltere’yi yönetecek ağırlıktan yoksun olduğunu savunuyor.

Yorumlar