Dünya

Bir Çiftçi Belçika-Fransa Sınırını Değiştirdi

Tarla sürerken kendisini rahatsız eden taşı kenara taşıyan çiftçi, Fransa ile Belçika arasındaki sınırı değiştirdiğini bilmiyordu.

Bir Çiftçi Belçika-Fransa Sınırını Değiştirdi

Belçika'nın sınır kasabalarından Erquelinnes'de bir çiftçi, tarlasını sürdüğü sırada önüne çıkan bir taşın yerini değiştirdi. Ama değiştirdiği taşın, sınır taşı olduğunun farkında değildi.

Ormanda yürüyüşe çıkan Belçikalı tarihçi, Fransa-Belçika sınırını göstere taşın 2,29 santimetre Fransa tarafına kaydığını fark etti.  Yani Napolyon'un 1815'teki Waterloo Muharebesi yenilgisinden sonra belirlenen Fransa-Belçika sınırı fiilen değiştirilmişti.

webtekno.com'dan Beyazıt Kartal'ın haberine göre hem Fransa hem de Belçika diplomatik bir kriz doğurması beklenen durumu ilk aşamada espriyle karşılamakla yetindi.

Olayın gerçekleştiği Erquelinnes kasabası başkanı David Lavaux, konuyla ilgili açıklamasında söz konusu olayın bırakın ülkeler arası bir krizi, iki komşu arazi sahibi arasında gerçekleştiğinde bile kavgaya neden olabileceğini söyleyerek, "Belçika'yı büyütmüş, Fransa'yı küçültmüş, bu iyi bir fikir değil" şeklinde konuştu.

Bir Fransız kanalı olan TF1'e konuşan Başkan Lavaux, "Ben mutluydum, benim kasabam büyüdü. Ama [Fransa tarafındaki] Bousignies-sur-Roc kasabasının belediye başkanı aynı fikirde değildi" ifadelerini kullandı.

Sınırın Fransız tarafında kalan sınır kasabası Bousignies-sur-Roc'un belediye başkanı Aurélie Welonek ise Lavaux'un sözlerine gülerek, "Yeni bir sınır savaşından kaçınabileceğimizi sanıyorum" dedi.

Yine de diplomatik kriz doğması ihtimali var. 

Belçikalı yetkililerin taşı yerinden oynatarak ülke sınırını değiştiren çiftçiden taşı eski yerine koymasını isteyecekler. Çiftçinin bu talebi reddetmesi halinde konu, Belçika Dışişleri Bakanlığı'na taşınacak ve Bakanlık, 1930'dan bu yana işlevsiz olan bir sınır komisyonunu göreve çağıracak. Kasabanın belediye başkanı olan Lavaux, çiftçinin taşı yerine koymaması halinde bir dava ile karşılaşabileceğini söyleyerek, "Eğer iyi niyet gösterirse bir sorunu olmaz, bu konuyu sorunsuz hallederiz" şeklinde konuştu.

Yorumlar