Güncel

Bugün 21 Mart, dünyanın her yerinde Nevruz sevinci var

Kuzey Yarım Küre’de bugün gece ve gündüz eşitleniyor, ilkbahar mevsimi başlıyor.

Bugün 21 Mart, dünyanın her yerinde Nevruz sevinci var

Kuzey Yarım Küre’de bugün gece ve gündüz eşitleniyor, ilkbahar mevsimi başlıyor.

21 Mart, kışın bitişi ve baharın gelişi yanında, Orta Asya’dan Avrupa ortalarına kadar geniş bir coğrafyada ‘Nevruz’ olarak kutlanıyor.

Kuzey Yarım Küre’de ilk baharın başlangıcı olan 21 Mart ekinoksu, gece ile gündüzün eşit olduğu ve ilkbaharın başladığı gün olarak kabul edilir. Güney Yarım Küre’de ise sonbahar başlar.

21 Mart’ta Güneş ışınları ekvatora dik açıyla (90 derece) gelir.  Bu tabiat olayı, tarihin çok eski dönemlerinden beri insanlar tarafından biliniyor ve bayram havasında kutlanıyor.

En Yaygın Bayram

21 Mart, Orta Asya, Orta Doğu, Balkanlar, Kırım ve Doğu Avrupa’da Nevruz, Novruz, Newroz, Navruz gibi isimlerle kutlanıyor. Genellikle sadece ilkbaharın değil, yeni bir yılın da başlangıcı sayılıyor. Eski Türk, İran, Hint takvimlerinde yeni yıl, 21 Mart ile başlıyor. Yaygınlığı nedeniyle, Nevruz, Eski Dünya’nın en yaygın bayramı niteliğinde. Kelimenin yaygın kullanılan ismi Farsça ve ‘Yeni Gün’ anlamına geliyor.

 

Nevruz Gelenekleri

Türkiye’de genelde bir-iki günlük kutlamalar yapılsa da Azerbaycan, Türkmenistan gibi ülkelerde, kutlamalar bir hafta öncesinden başlıyor.

Kutlamaların gelenekleri arasında buğday çimi yetiştirme, bayram temizliği yapma, bugüne özel pilavlar hazırlama, yumurta boyama, süsleme ve ateş yakma başta geliyor.

Nevruz’da yeni kıyafetler giymek, süslenmek, ateşin üzerinden atlamak gibi gelenekler de yerine getiriliyor.

Yorumlar