bilimsel

Rüyalarda geleceği görmek mümkün

Bilimsel araştırmalara göre geçmişteki anıları temel alarak gelecekte benzer durumlarda neler yaşanabileceğine dair olasılıkları rüyada görmek mümkün.

Rüyalarda geleceği görmek mümkün

Rüyaların yalnızca geçmiş anıları içermeyip, aynı zamanda gelecekteki olayları öngörebileceği bilimsel olarak da kanıtlandı. Geçmişin anıları, gelecekte yaşanacak benzer durumlara yanıt vermemize yardımcı oluyor.

Deneylerden elde edilen bilimsel bulgulara göre rüyalar sıklıkla, hayatta yaşadığımız birden fazla olayın parçalarını birleştirerek, gelecekteki olayları öngörebiliyor.

Oxford'un Akademik Bilim dergilerinden Sleep'te Erin Wamsley imzası ile yayınlanan 034 Yapıcı Hikayeli Gelecek Simülasyonu Olarak Rüya Görmek  (034 Dreaming as Constructive Episodic Future Simulation) başlıklı makaleye göre;  "Epizodik gelecek simülasyonu" hipotezi, insan beyni rüyasında, geçmişte yaşanmış olayların bölümlerini birleştirerek, gelecekte meydana gelebilecek olayların hayali simülasyonlarını üretebiliyor.

Araştırma kapsamında 48 öğrenci geceleri laboratuvarda kaldı ve uykuları polisomnografik kayıt altına alındı. Öğrenciler, gece boyunca REM ve NREM uykusu sırasındaki deneyimlerini bildirmek için defalarca uyandırıldı. Ertesi sabah, katılımcılar önceki akşam bildirilen her rüya ile bağlantılı hatırlarını anlattılar. Toplam 481 rapor analiz edildi.

Rüyaların çoğunluğunun hafızadakş olayları kullandığı (raporların %53,5'i) , dörtte birinden fazlasının  (%25,7) yakın gelecekteki olaylarla ilgili olduğu saptandı.  Deneklerin uyanıkken anlattığı  anılara kullanan rüyaların yaklaşık yarısı, birden fazla farklı hatırayı (% 49.7) içeriyordu. Gelecekteki bir olay kaynağına sahip rüyaların üçte birinden fazlası ek olarak bir veya daha fazla belirli geçmiş olay anılarıyla ilişkiliydi (gelecekteki bir olay kaynağına sahip tüm raporların %37.4'ü).

Geleceğe yönelik senaryolar  rüyalar, gecenin ilerleyen vakitlerinde nispeten daha yaygın görülüyor.

Makaleye imza atan Furman Üniversitesi psikoloji bölümü akademisyeni Erin Wamsley,  “İnsanlar, rüyaların anlamını binlerce yıldır anlamaya çalışmış. Rüyaların hatırları kullanma görevini yansıttığını gösteren yeni bulgular elde ettik. Rüyaların geçmiş deneyimlerin parçalarını taşıdığı uzun süredir bilinse de; elde ettiğimiz veriler, rüyalarda gelecekteki muhtemel olayların da öngörüldüğünü ileri sürüyor.”

Yorumlar