bilimsel

Koronavirüsün mutasyonları daha güçlü görünüyor

Hücrelere bulaşma ve yayılma oranı arttığı belirlenen N501Y adlı mutasyonu Kovit-19'a göre yüzde 40 daha daha fazla risk barındırıyor.

Koronavirüsün mutasyonları daha güçlü görünüyor

 Japonya Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü ekibinin yaptığı çalışmaya göre; Covid-19’un N501Y mutasyonunu bulunduran farklı varyantlarının ciddi semptomlara neden olma ihtimali normal virüse göre göre 1.4 kat daha fazla. 

Korornavirüs'üb 501Y mutasyonunu taşıyan hastaların durumunu analiz eden bilim insanları, şahısların 475’inin şiddetli zatürre veya çoklu organ yetmezliği dahil olmak üzere ciddi semptomlar gösterdiğini kayda geçti. 

N501Y mutasyonu taşıyan varyantlardan enfekte olmuş kişilerde daha önce enfekte olanlara kıyasla ciddi semptom geliştirme riskinin yüzde 40 daha fazla olduğunu gösteren çalışmaya göre risk, 40-64 yaşları arasındaki hastalarda ise normale göre yüzde 66 daha yüksek olarak belirlendi.

Covid-19’un farklı mutasyonlarının doğurduğu risk oranını tam olarak analiz etmenin mevcut veri yetersizliği nedeniyle zor olduğu ama mevcur araştırmaların bu alanda riskin yüksek olduğu belirtildi.

Yorumlar