bilimsel

Anadolu Balkanlarla bitişikken: Balkan-anadolu

Türk ve Fransız bilim insanlarından oluşan bir grup fosil bilimci; Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasına yer alan Balkanatolia'nın bölgedeki memeliler için kritik önem arz ettiğini tespit ettiler.

Anadolu Balkanlarla bitişikken: Balkan-anadolu

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nin gerçekleştirdiği araşmadada görev alan Türk ve Franszı fosil bilimciler, Balkanlar ile Anadolu'yu kapsayan geniş çaplı araştırmaya imza attılar.

Sonuçları Earth Science Reviews dergisinde yayımlanan makaleye göre yaklaşık 40 milyon yıl önce Eosen Dönemi'nde Balkanlar ile Anadolu birbirinden ayrılmadan önce memeli hayvan popülasyonlarının yayılmasında önemli tol oynuyordu.

üst taraftaki çizimde Balkanatolia'nın 40 milyon yıl önceki hali, alt tarafta ise aynı coğrafi alanın bugünkü hali yer alıyor.

Hayvan fosillerinden yapılan araştırmaya göre Batı Avrupa'daki hayvan popülasyonunun bundan 34 milyon yıl önce Asya'dan gelen hayvanlar nedeniyle değişim göstermesinde  Balkanatolia önemli tol oynamıştı.

Yaklaşık 50 milyon yıl önce tamamen kendine özgü hayvan popülasyona sahip alan, 40 milyon yıl önce Asya'daki hayvanların yaşam alanı haline geldi. Birkaç milyon yıllık içinde de bu hayvanlar Avrupa'ya geçerek, popülasyonların değişmesini sağladı. 

Balkanatolia'nın nasıl Afrika'dan ayrıldığı, sonrasında nasıl Avrupa'ya bağlandığı tam olarak bilinemiyor.  Bilim insanlarının bu konudaki tahmini şöyle: "Yaklaşık 34 milyon yıl önce yaşanan ve Antarktika buzullarının da oluşmasını sağlayan süreç, kıtaların çevresindeki su miktarını değiştirdi. Azalan sular, Balkantolia ile Avrupa arasında bir köprü görevi gördü. Sonrasındaki süreçte de Balkananatolia ile Afrika'nın arası yeniden sularla doldu..."

Yorumlar