Uzay

Uluslararası Uzay Kongresi 2026'da Antalya'da yapılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2026'da Uluslararası Uzay Kongresi'nin Türkiye'de yapılacağını açıkladı. Uluslararası Uzay Federasyonu Başkanı Mowry, kongrenin Antalya'da olmasından memnun.

Uluslararası Uzay Kongresi 2026da Antalyada yapılacak

 Kocaeli'nin Gebze ilçesinde yer alan Bilişim Vadisi'nde düzenlenen "Büyütech Türkiye'nin İlk Kamera Sistemleri Üretim Tesisi Açılış Töreni"nde konuşan Kacır, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den güzel bir haber aldığını, bunu paylaşmak istediğini belirtti.

Uluslararası Uzay Konferansı'nın, dünyada gerçekleşen en büyük uzay etkinliği olduğuna işaret eden Kacır, şunları kaydetti:

"Bu konferans bu yıl Azerbaycan'da, Bakü'de gerçekleşiyor. Biz 2026'da bu büyük etkinliğin Türkiye'de, Antalya'mızda gerçekleşmesi için aday olmuştuk ve bu adaylık süreciyle ilgili bir yarış içindeydik. Az önce arkadaşlarım arayarak bildirdiler ki, Türkiye'miz bu yarışı kazandı ve 2026'da dünyanın en büyük uzay kongresine Antalya ev sahipliği yapacak. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun. İnanın bu bizim ortak başarımızdır, ortak iftihar kaynağımızdır. Az önceki konuşmalarda herkes aslında bu başarı hikayesinde hep birlikte nasıl başardığımızı çok nezih, çok zarif ifadelerle paylaştı."

Bakan Kacır, Türkiye'nin geleceğine inanan herkesin böylesi başarılarda çok büyük katkısı olduğunu vurgulayarak, "Zira bu başarılar, Türkiye'nin, Cumhuriyet'imizin ikinci yüzyılına, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın iddiası ve ifadesiyle Türkiye Yüzyılı'na adım atarken işte hep birlikte inşa ettiğimiz bilim, AR-GE, inovasyon ekosisteminin, girişimcilik ekosisteminin başarısıdır. Bu başarılar bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz başarıların dünya tarafından dikkatle takip edilmesinin neticesinde elde ettiğimiz başarılardır. Ben inanıyorum ki, hep birlikte Türkiye Yüzyılı'nda çok daha büyük işlere imza atacağız." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Uzay Federasyonu Başkanı Clay Mowry, 2026'da 77. Uluslararası Uzay Kongresi'nin (IAC) Antalya'da düzenlenecek olmasından memnuniyet ve heyecan duyduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 74. IAC'ye katılan Mowry, etkinlik ve 2026'da kongrenin Antalya'da düzenlenmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Mowry, Antalya'nın 2026'da 77. IAC'ye ev sahipliği yapacak olmasından dolayı memnun olduklarını dile getirerek, Türkiye'nin bu konuda mükemmel bir teklif sunduğunu ve Antalya'ya gitmek için çok heyecanlı olduklarını ifade etti.

Antalya'nın IAC'ye ev sahipliği yapmak için çok güzel bir yer olduğunu kaydeden Mowry, katılım rekorunu da kırmayı planladıklarını ve Türkiye'nin bunu deneyerek harika bir etkinlik organize ettiğini görmek için sabırsızlandıklarını belirtti.

Mowry, 74. IAC'e ev sahipliği yapan Azerbaycan Uzay Ajansının (Azercosmos) harika bir organizasyon yaptığına dikkati çekerek, bunun en iyi organize edilmiş kongrelerden biri olduğunu vurguladı.

Azercosmos'un harika ev sahipliğine işaret eden Mowry, Bakü'nün çok güzel bir şehir olduğunu ve 5 bin 400'ün üzerindeki katılımcı sayısından memnun olduklarını anlattı.

Mowry, 132 ülkeden katılım gösterildiğini ve bunun olağanüstü olduğunu ifade ederek, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan hükümeti ve Azercosmos'un mükemmel başarısının takdir edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar