Uzay

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı uzaya çıktı

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden Türkiye saati ile 19 Ocak 2024 tarihinde 00.49'da fırlatılan SpaceX'e şirketine ait Crew Dragon kapsülü ile uzaya çıktı.

Türkiyenin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı uzaya çıktı

Uzay Turizmi firması SpaceX'e ait Dragon uzay aracını, Ax-3 turistik misyonu yolcuları ile birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyacan Falcon 9 roketi, ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) fırlatıldı. Roketin bugün öğle saatlerinde (ABD yerel saatiyle 05.15 - Türkiye Yerel Saati ile  13.15)  Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ulaşması bekleniyor. 

Araçtaki Ax-3 mürettebatı Türk, İspanyol-Amerikan, İtalyan ve İsveçli uzay yolcularından oluşuyor.

Araçta bulunan Ax-3 mürettebatı arasında yer alan Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı da bu yolculuk ile Türkiye'nin ilk astronotu ünvanına kavuşmuş oldu ancak bu henüz mesleki anlamda bir unvan değil..  Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü Atatük'ün "İstikbal göklerdedir" vecizesi oldu.

Türkiye Uzay Ajansı'nın ilk insanlı uzay görevi hayata geçirildi

Roketin Türkiye Uzay Tarihi açısından önemi, 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı tarafından  2021 yılında açıklanan  Milli Uzay Programı kapsamında ilk insanlı uzay görevini gerçekleştirmiş olmasıydı. Uzay misyonunda 2 insanlı uçuş gerçekleştirilecek. İlki Gezeravcı'nın ISS'ye yaptığı, ikincisi ise Tuva Cihangir Atasever'in yılın ilk yarısında gerçekleştirmesi beklenen yörünge altı uçuşu olacak.

NASA'nın ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki fırlatma kompleksi 39A'dan fırlatılan Ax-3 mürettebatını Crew Dragon uzay aracıyla ISS'e taşıyan SpaceX Falcon 9 roketi ile birlikte Türkiye'nin ilk resmi uzay yolculuğu gerçekleştirildi..

Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevini  için ABD'deki Axiom Space ile işbirliğine gidildi. Uzay Yolcularının uzaya çıkışa yeterlilik testleri ve yolculuk eğitimi süreci ABD'nin Teksas eyaletinin Houston kentinde gerçekleştirildi.

Türk Uzay Ajansının ilk insanlı uzay görevinin maliyeti ne kadar?

Uçuşla ilgili cevabı merak edilen bir soruda maliyeti. Türk Uzay Ajansının ilk insanlı uzay görevi, görev için hangi firmalarla anlaşıldığı ve kaç para ödendiğine dair resmi bir açıklama yok. Sadece yolculuğun uzay turizmi kısmıyla ilgili tahmini bedeller söz konusu...

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu, DW’ye “Görevin maliyeti biraz değişken. Ancak yapılacak görevin şu an için yaklaşık maliyetinin 70 milyon dolar civarında olduğunu söyleyebilirim” açıklaması yapmıştı.

Elon Musk’un sahibi olduğu Axiom Space firmasına ödenecek para,  ünlü havacılık sitesi Space.com’un, Ax-1 ile ilgili eski açıklamalara dayanarak yapılan tahminlere göre  55 milyon dolar. Şirkete yapılacak ödemeye öbür giderler eklendiğinde Gezeravcı’nın uzay yolculuğunun maliyeti daha da büyüyecek.

Alper Gezeravcı, Uzaya Çıkan İlk Türkiyeli Astronot oldu

Space Şirketine ödenen fatura bedeli karşılığında Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak atmosferin dışına çıkan Alper Gezeravcı aynı zamanda uzaya çıkan ilk Türkiye Cumhuriyeti astronotu olma sıfatını da elde etti

Fırlatmayı izlemeye izleyenler arasında; Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal,  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milletvekili Zehranur Aydemir, Miami Başkonsolosu Resul Şahinol, Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil, Türkiye'nin yedek uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever, Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) Başkanı Halit Mirahmetoğlu, ABD'de görev yapan Türk akademisyenler, iş insanları ve vatandaşlar vardı.

Kenetlenme işlemi gerçekleştikten sonra Gezeravcı, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt'tan oluşan mürettebat, halihazırda 7 astronotun bulunduğu ISS'te, bilimsel deneylerini gerçekleştirmeye başlayacak.

İstanyonda 14 gün görev yapacak Gezeravcı ve mürettebatın, ocak sonunda aynı uzay aracıyla dünyaya dönmesi planlanıyor. Florida eyaletinin doğusunda ve batısında tespit edilmiş farklı iniş noktaları, dönüşte hava ve deniz yüzeyinin şartlarının uygunluğuna göre tercih edilecek.

İlk Türkiyeli Astronot Alper Gezeravcı'nın uzaydan ilk mesajı

İlk Türkiyeli astronot Alper Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözleri, "Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata'mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir." oldu.

36 bin aday arasından seçildi

Çocukluğundan bu yana pilot olmayı hayal eden ve 21 yıl boyunca bu görevi icra eden F-16 pilotu Gezeravcı, Türk Uzay Ajansı'nın "ilk insanlı uzay misyonu" çerçevesinde "ilk Türk uzay yolcusu" olmak üzere başvuruda bulunmuştu.

Fırlatma 2 kere ertelendi

Gezeravcı'nın uzay yolculuğu ilk olarak 9 Ocak olarak belirlenmiş ancak hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle fırlatma işlemi 17 Ocak tarihine ertelenmişti.

17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de yapılması beklenen fırlatma, "teknik kontrollerin tamamlanması gerekliliği" nedeniyle 24 saat daha ertelenerek, 19 Ocak 00.49 saatinde gerçekleştirilmişti.

Yorumlar