Uzay

NASA: Mars'ta sanılandan fazla su var

Mars'ta donmuş göller olduğunun tespitinden yaklaşık üç yıl sonra, önceden düşünülenden daha fazla su olabileceği iddia edildi.

NASA: Marsta sanılandan fazla su var

NASA (Anerikan Uzay ve Havacılık İdaresi) araştırmacıları, Mars'ın güney kutbu çevresinde sıvı suyun varlığını kanıtlayan onlarca radar yansıması olduğunu açıkladı.

NASA'nın Güney Californiya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan iki bilim insanı, Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan yeni makalede, Mars’ın suyun sıvı kalamayacak kadar soğuk olduğu güney kutbu çevresinde onlarca radar yansıması bulduğunu açıkladı.

Analiz, her zamankinden çok daha geniş bir alan ve derinlik aralığında düzinelerce ek parlak radar yansımasını ortaya çıkardı. Yansımalar, sıcaklıkların eksi 63 santigrat derece olduğu tahmin edilen bazı bölgelerde ise yüzeyin 1,5 kilometre altından daha yükseklerde görüldü. 

Makalenin yazarlarından Jeffrey Plaut,  "Bu sinyallerin sıvı su olup olmadığından emin değiliz, ancak, 2018 yılında yapılan önceki çalışmada bulunandan çok daha yaygın görünüyorlar. Ya Mars'ın güney kutbunun altında sıvı su yaygın ya da bu sinyaller başka bir şeyin göstergesi” dedi.


Öte yandan, Mars’ın güney kutup bölgesiyle ilgili 15 yıllık verileri inceleyen araştımacılar bazı göllerin yüzeyden 1,5 kilometreden daha az derinlikte olduğunu ortaya çıkardı.

Mart ayında yapılan ayrı bir araştırma ise  Mars'taki suyun yüzde 33 ila 99'unun suyu depolayabilen milyar yıllık kayalar sayesinde kabuğunun altında saklanabileceğini açıklamıştı.

Radar sinyalleri, Mars'ın Güney Kutup Katmanlı Birikintileri olarak bilinen ve adını su buzu, kuru buz (donmuş karbon dioksit) ve milyonlarca yıldır oraya yerleşmiş toz katmanlarından alan bölgesini taradı. Bu katmanların, Mars'ın eksenindeki eğimin zaman içinde nasıl değiştiğine dair bilgiler sağladığını açıklayan bilim insanları;  Dünya'nın eğimindeki değişikliklerin gezegenimizin tarihi boyunca buzul çağları ve daha sıcak dönemler yaratması gibi, Mars’ın da döenm dönem daha fazla buzlandığını savundu. Mars'ın daha düşük eksen eğimine sahip olduğu dönemde, bölgede kar yağışı ve toz katmanlarının biriktiği, ardından günümüzde Mars’ın güney kutbundaki  kalın katmanlı buz tabakasını oluşturulduğu belirtildi.

Bilim insanları yüzeye radyo dalgaları ışınlayarak bu buzlu katmanların altını inceleyerek haritaladı.

Radyo dalgaları, yeraltındaki malzemeden geçerken enerji kaybediyor;bu nedenle  uzay aracına geri yansıdıklarında zayıf bir şekilde geliyorlar. Ancak, çalışmada bazı durumlarda, bu bölgenin yüzeyinden dönen sinyallerin yüzeydekilerden daha parlak olduğu görüldü.Araştırmacılar,, bu sinyalleri, radyo dalgalarını güçlü bir şekilde yansıtan sıvı suyun varlığını ima edecek şekilde yorumladı.

Makalenin diğer yazarı Aditya Khuller, sıvı su içerdiği varsayılan alanların, Mars'ın güney kutbunun nispeten küçük bir bölgesinde yer aldığını ve yaklaşık 10 ile 20 kilometre genişliğe sahip olduğunu söyledi.

Khuller, araştırmacıların bu bölgedeki yüzey altı buzunu eritmek için gereken ısıyı hesapladıkları 2019 tarihli bir makaleye dikkat çekerek, yüzeyin altındaki volkanik faaliyetlerin güney kutbunun altındaki potansiyel sıvı su varlığını açıklayabileceğini söyledi.

ntv.com.tr

Yorumlar