Uzay

Külleri Ay'a gömülen ilk insan kimdir?

Dünyanın uydusu Ay'a bir insanın küllerinin gömüldüğünü biliyor muydunuz? Küllerinin bir kısmı dahi olsa teorik olarak Ay'a gömülen ilk ve tek insan Eugene Shoemaker'dir. Eugene Shoemaker kimdir? Neden Ay'a gömüldü?

Külleri Aya gömülen ilk insan kimdir?

Sevdiklerimizin kalıntılarını uzaya göndermeyi vaat eden uzay cenaze şirketi Celestis’in özel Astrobotic firmasının Peregrine Ay iniş aracında bir yer satın almasıyla beraber, tüm tartışmalara rağmen 66 kişiye ait insan kalıntıları kısa bir süre önce Ay’a doğru yola çıkmıştı.

Bu görev, Ay’ın birçok kültürde sahip olduğu kutsal konumunu göz ardı ettiği için Navajo Ulusu ve diğer pek çok kültürel grup tarafından eleştirildi ve Navajo Ulusu Başkanı bunu “bu kutsal alana saygısızlık” olarak tanımladı.

Ancak, şaşırtıcı bir şekilde, zaten Ay’da “gömülü” insan kalıntıları bulunuyor.

Bunlar, külleri 6 Ocak 1998’de Celestis tarafından son dinlenme yerine bırakılan Eugene Shoemaker’a ait.

Shoemaker'ın küllerinin yirmi sekiz gramlık bir kısmı, küçük ve vakumla kapatılmış bir polikarbon kapsül içinde NASA’nın Lunar Prospector gemisiyle Ay’a gönderildi. Hatta kapsülün üzerinde William Shakespeare’in Romeo ve Juliet eserinden birkaç dize yazılıydı.


Eugene Shoemaker kimdir?

Nominatif determinizme direnen Shoemaker, efsanevi bir gezegen jeologuydu. Uzun kariyeri boyunca sahip olduğu başarıların arasında Apollo astronotlarını ay jeolojisi ve çarpma kraterleri konularında seçip eğitmek, NASA'nın ay kutuplarında su arama çalışmalarına liderlik etmek ve 1994 yılında Jüpiter’e çarpan ilk doğrudan gözlemlenen nesne olan Shoemaker-Levy Kuyruklu Yıldızı’nın ortak kaşifi olmak gibi büyük örnekler bulunuyor.

Shoemaker, Apollo astronotlarını eğittikten sonra Voyager görevinin yanı sıra NASA’nın Ay’da su bulma amaçlı Clementine görevi üzerinde çalışmaya devam etti. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Astrojeoloji Araştırma Programının ilk yöneticisi oldu.

Bu projelere yaptığı katkılar ne kadar etkileyici olsa da Shoemaker, Addison hastalığı teşhisi konulduğu için astronot olmak da dahil olmak üzere başka hedeflerini gerçeğe dönüştüremedi.

Shoemaker'ın öğrencisi ve meslektaşı Carolyn C. Porco, 1994 yılında Shoemaker’ın bir otomobil kazasında hayatını kaybetmesinin ardından NASA’ya “gezegen bilimi camiasında Gene’nin her zaman bir Apollo astronotu olarak Ay’a gitmek ve onun jeolojisini ilk elden incelemek istediği bir efsane vardı” dedi. Porco, Shoemaker’ın ailesinin onayını aldıktan sonra, eski patronunun yakılmasının ardından Ay’a gönderilip gönderilemeyeceğini NASA’ya sormaya karar verdi. O zamanlar hakkında yaptığı açıklamada “Daha geçen sene şöyle demişti; Ay’a gitmemek ve ona kendi çekiciyle vuramamak hayattaki en büyük hayal kırıklığıydı. Bunun Gene'nin Ay'a ulaşmak için son şansı olduğunu ve Güneş Sistemi’nin keşfinde öncü ve çok önemli bir adama uygun ve güzel bir övgü olacağını hissettim” dedi.


NASA'nın Shoemaker'a duyduğu saygının bir kanıtı olarak, uzay ajansı görevi onayladı ve onun küllerini parçalayıp Ay yüzeyine gömdü.

Eşi Carolyn, fırlatmadan kısa bir süre önce NASA’ya “Gene’in küllerinin Ay’a gideceğini hayal ettiğini sanmıyorum” demiş ve eklemişti: “Bu onu çok heyecanlandırırdı.”

Yorumlar