Uzay

Çin'in amacı Ay'da bir yeraltı üssü inşa etmek

Çin, Ay'da bir yeraltı üssü inşa etmek istiyor

Çinin amacı Ayda bir yeraltı üssü inşa etmek

Çin’in uzayda kendine sağlam bir yer edinmeye çalıştığı sır değil. Ülkenin Mars keşif aracı, kum tepelerinde "ölümle yüzleşmiş" olsa bile, Kızıl Gezegen hakkında beklenenden çok daha fazlasını keşfetme konusunda başarılı olduğunu zaten kanıtladı. Çin'in şimdiki hedefi ise, Ay’daki lav tünellerini başlangıç noktası olarak kullanabilecek bir yeraltı Çin Ay üssü inşa etmek.

Ay’ın her yerinde lav tünelleri bulunuyor. Bu mağara benzeri tüneller, geçmişte Ay yüzeyinde akan lavlar sebebiyle oluştu. Erimiş kaya soğumaya başladığında lav mağaralarının tepesini oluşturdu. Ancak lav çekilmeye devam ederken, Ay’ın yüzeyinde bir tünel ortaya çıktı.


Bu lav tünellerini Dünya’nın pek çok yerinde de görebiliyoruz ve bunlar, herhangi bir yere akan lavın yaygın bir yan ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Bu lav tünellerinin, Çin’in yer altı Ay üssü için bir temel oluşturması düşünülüyor. Halihazırda bir tünel bulunduğu için, Ay üssünü inşa edecek astronotlar, doğal kaynakları bir çatı olarak kullanabilir ve bu duvarlar, astronotları uzayın sert radyasyonundan koruyabilir.

Bu plan, insanlığın Ay yüzeyinde yaşanan sıcaklık dalgalanmalarıyla mücadelesinde çok faydalı olabilir. Dünya’da çok daha kalın bir atmosfere sahip olduğumuz için, gezegen yüzeyinde sıcaklık kontrolü ve daha pek çok farklı özelliğin doğal bir şekilde kontrolü gerçekleşebiliyor. Ancak Ay’ın atmosferi çok ince olduğundan dolayı, çok daha fazla Güneş ışını yüzeye ulaşıyor. Bu nedenle Ay, Güneş ışığına maruz kaldığında çok daha sıcak, karanlığa gömüldüğünde ise daha soğuk bir ortama sahip oluyor.

Bunların yanı sıra astronotlar, son birkaç milyon yıl içerisinde Ay’a çarparak şu anda sahip olduğu lekeli görünümünü kazandıran asteroit çarpma olasılığıyla da başa çıkmak zorunda kalacak. Bilim insanları Ay’ın yüzeyinde daha fazla eğimli lav tüneli bulabilirlerse, bu bölgeler çarpma risklerinden daha iyi korunan bir yer altı Ay üssü oluşturmak için kullanılabilir.

Elbette Çin’in önümüzdeki birkaç yıl içinde yer altında bir üs kurma ihtimali oldukça zayıf. Ülke, 2028 yılına kadar bir Ay üssü oluşturmaya yönelik planlarını paylaştı; ancak 2030’lara kadar Ay yüzeyine inmeye yönelik insanlı bir görevi bulunmuyor.

Yorumlar