Uzay

ABD ile Çin arasındaki uzay rekabeti ne durumda?

Uzay endüstrisinin gelişmesiyle küresel ekonominin de yakın gelecekte uzaya endeksli olacağı öngörülüyor. Bu sebeple şimdilik Ay ve ABD-Çin rekabeti sıklıkla dile gelen başlıklar arasında olacak. NASA yarışta ABD'nin önde olduğunu iddia ediyor.

ABD ile Çin arasındaki uzay rekabeti ne durumda?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ay'a yolculuk konusunda uzun bir dönem Sovyetler Birliği ile rekabet etti. Şimdi ise ABD'nin karşısındaki en güçlü rakip Çin. Özel şirketlere büyük bir güvence ile bakan NASA, Çin'e karşı avantajlı olduklarını düşünme eğiliminde. Diğer taraftan ülkeler böyle bir yarıştayken birçok şirket artık ülkelere karşı rakip olabilecek teknolojiyi içinde barındırıyor.

NASA başkanı Bill Nelson'a göre ise ABD, Çin ile olan rekabetinde önde.

Bu yarış için birçok teknolojiyi içinde barındırdıklarını ileri süren Nelson, özel sektörlere yatırım yapmanın artılarını vurguluyor.

ABD özel şirketlere uzay endüstrisi için yatırım yapıyor

Uzay denildiğinde ilk akla gelen Elon Musk, SpaceX şirketi için NASA ile sözleşmeler imzalamaya devam ediyor. Ay'a iniş sistemi kurma konusunda şimdiden üç milyar dolarlık anlaşma yaptılar. Diğer taraftan Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un Blue Origin şirketi de gelecekte Ay'a iniş sistemi üretmek için 3,4 milyar dolarlık sözleşme yaptı. ABD’nin özel şirketlerle böylesine imzalar atmasında ise Çin’le yarışta önde olmak istemeleri etken.

NASA küçük işletmeleri de destekliyor

Uzay endüstrisi alanında yalnızca SpaceX gibi büyük şirketlerle sınırlı kalmayan ABD, aynı zamanda küçük işletmelerin de ilk yatırımcısı olmaya özen gösteriyor. Bunun için çok fazla sayıda yatırım yaptıklarını öne sürüyor. Nelson’ın verdiği bir röportajda harcamalarının dörtte birinin küçük işletmelere gittiğini belirtmesi kayda değer.

Ay’a dönüş ve uzay yolculukları rekabeti artırıyor

Gelecek sanıldığı kadar uzakta değil. Şimdiden ABD ve Çin Ay için planlar yapıyor. Özellikle bunda en büyük etkenin SpaceX olduğu ise birçok kişi tarafından söyleniyor. Uzay endüstrisinin böylesine gelişmesiyle küresel ekonominin de yakın gelecekte uzaya endeksli olacağı öngörülüyor. Bu sebeple şimdilik Ay ve ABD-Çin rekabeti sıklıkla dile gelen başlıklar arasında olacak.

NidaNY - mistikalem.com

Yorumlar