Teknoloji

Robotlar yangın çıkardı

Londra'da çevrim içi süper market Ocado'nun deposunda çalışan işçi robotlar çarpıştı. Çarpışma sonucunda çıkan yangında depoda büyük hasar oluştu.

Robotlar yangın çıkardı

İngiltere’deki süpermarket devi Ocado‘da işçi robotlar yangın başlattı. 

Ocado, Londra’daki bir deposunda yangın çıkmasının üzerine binlerce siparişi iptal etti veya erteledi. Şirket, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, robotlarından üçünün çarpıştığını ifade etti. Depolarda halihazırda binlerce robot basit işlerde çalışıyor. Zaten sistemleri oldukça otomatikleştirilmiş durumda.

Depo robotları vızıltı sesleri eşliğinde insanlardan daha hızlı ve yorulmadan siparişleri doldurduklarını göstermişlerdi. Ancak buna rağmen çok küçük kazalar beraberinde ciddi hasarlara yol açabiliyor. Bu son örnekteki gibi yangınlar küçük bir çarpışmadan kaynaklı ortaya çıkıyor ve teknolojinin halen çok eksik olduğunu gösteriyor.

İşçi robotlar yiyecekleri topluyor ve çalışanların siparişleri paketlediği toplama istasyonlarına götürüyor. BBC‘ye göre, bu depo haftada 150 bin sipariş çıkarıyor. Ayrıca Insider‘dan Charlie Floyd’un edindiği bilgiye göre, herhangi bir kazayı önlemek için hava trafik kontrol sistemine sahip.

Ocado, yangın kaynaklı hasarın yüzde 1 ile sınırlı olduğunu ve hiçbir çalışanın yaralanmadığını açıkladı. Ancak 800 personelin tahliye edildiğini de eklediler. Depo birkaç gün kapalı kalarak binlerce siparişi etkiledi. Ocado, yangının 16 Haziran Cuma günü başladığını ve teslimatların Pazartesi sabahı 5’te yeniden başladığını belirtti.

Bununla birlikte, süreçte müşteriler gecikmeler ve iptallerle ilgili netliğe ulaşamadığı için Twitter’da şikayetlerini dile getirdi. Buna rağen Ocado’nun bir sözcüsü, Insider’ın demeç talebine yanıt vermedi.

Hilal Bardakcı- shiftdelete.net

Yorumlar