Teknoloji

Kanatlı mikroçipler, uçan en küçük araçlar olacak

Büyüklüğü bir karıncanın kafası kadar olan uçan mikroçipler, şimdiye dek geliştirilen en küçük uçan aygıtlar olacak.

Kanatlı mikroçipler, uçan en küçük araçlar olacak

İnsan yapımı en küçük uçan yapı, bir karınca kafasından daha küçük kanatlı mikroçipler geliştirildi.

Northwestern Üniversitesi'ndeki araştırmacıların geliştirdiğiminik cihazlar mühendislik harikaları doğal olarak, istihbarat amaçlı kullanılacak.

Uçan minik mikroçipler hakkındaki bilgiler Nature dergisinde geniş kapsamlı makale yayınlandı.

Minik cihazlar havada rüzgarın etkisiyle süzülerek yayılan tohumların mantığı ile hareket ediyor.

Araştırmacılar, en iyi şeklin hangisi olduğuna karar vermek için bir dizi rüzgar tüneli testi ve simülasyon gerçekleştirdi. Sonuç olarak ortaya üç kanatlı bir yapı çıktı. Görsel açıdan tristellateia asmasının yıldız şeklindeki tohumlarına benziyor. Araştırmacılar bu tohumların havada en başarılı şekilde süzüldüğünü söylüyor.

Bu mikro cihazlar ileride kirlilik sorununu neden olmamaları için bozunabilir polimerlerden üretiliyor ve yere indikten sonra doğal olarak çözülüyorlar. Cihazlar üzerlerinde bulunan pH sensörleri ile su kalitesini ölçüp raporlayabiliyor veya farklı dalga boylarındaki Güneş ışını etkisini ölçmek için foto detektörlere sahip olabiliyorlar. Cihazda güç kaynağı, depolama belleği ve verileri kablosuz olarak iletmek için kullanılacak olan anten varken bile havada süzülebilecek kadar hafif olabiliyor.  

Araştırmacılar, bu tür bir tasarım için olasılıkların sonsuz olduğunu söylüyor. Bu teknolojinin en olası uygulama alanı, havadaki kirliliği izlemek olacak. Bir bulut şeklinde hareket eden çok sayıda mikro CCTV kamerası şeklinde tasarlanıp bir gözetleme aracı olarak da kullanılabilirler.

chip.com.tr

Yorumlar