Teknoloji

İnternetten güvenli alışveriş yapabilmek için ipuçları

Siber saldırıların hedefi olmamak ve güvenli alışveriş yapabilmek için dikkat edilecekler

İnternetten güvenli alışveriş yapabilmek için ipuçları
  1. - Alışverişi kendi cihazlarınızla yapın. İster bilgisayarınız ister tabletiniz veya akıllı telefonunuz olsun, alışverişte kendi cihazınızı kullanın. Cihazın davranışındaki tuhaflıkları ayırt etmek sizin için çok daha kolay olacaktır.
  2. - Halka açık Wi-Fi noktalarından alışveriş yapmamaya çalışın. Her internet bağlantısı, online ödemeler için yeteri kadar güvenli değildir. Online alışveriş için çarşı ve alışveriş merkezlerindeki halka açık Wi-Fi noktalarını kullanmayın.
  3. - Kredi kartı veya sanal kredi kartı kullanın. Kredi kartı kullanarak yapılan satın alma işlemleri, vadesiz veya tasarruf hesaplarınızda tuttuğunuz paranızı kapsamadığından, daha güvenlidir. Hatta limiti sınırlanmış sanal kredi kartı kullanırsanız, riski minimize etmiş olursunuz.
  4. - Güvenlik yazılımınız güncel olsun. Halen yapmadıysanız, birden fazla koruyucu katmana sahip güvenilir ve güncel bir internet güvenliği çözümü yükleyin.
  5. - Online adres çubuğunu her zaman kontrol edin. Tanınmış bir siteyi gördüğünüzde bile tedbiri elden bırakmayın. Dolandırıcılar orijinal emsalleriyle neredeyse tamamen özdeş olan sahte web siteleri oluşturabilirler. Gözünüz URL'nin yani adres çubuğunun üzerinde olsun. Sahte siteler, taklit etmeye çalıştıkları resmi sitelerden farklı internet adresleri kullandıkları için kolayca tespit edilebilirler.
  6. - Alışverişten sonra ekstrelerinizi kontrol edin. Banka ve kredi kartı hesap bakiyelerini kontrol etmek, özellikle normale göre yoğun alışveriş yapılan dönemlerin ardından her zaman iyidir.

Bu yıl Black Friday indirim sezonunun sunduğu en iyi fırsatların tadını çıkarmak aşağıdaki güvenlik önerilere uyduğunuzdan emin olun:

  • Posta yoluyla gelen bağlantılara veya eklere güvenmeyin. Herhangi bir şeyi açmadan önce göndericisini iki kez kontrol edin.    
  • Herhangi bir bilgi veya formu doldurmadan önce e-mağaza web sitelerini iki kez kontrol edin. Adres doğru mu? Herhangi bir yazım hatası veya tasarım farklılığı var mı?
  • Online alışveriş için kullandığınız tüm cihazları güvenilir bir güvenlik çözümü ile koruyun. 
  • Bilinmeyen bir şirketten bir şey satın almak istiyorsanız, herhangi bir karar vermeden önce yorumları iyice okuyun.
  • Mümkün olduğunca çok önlem almanıza rağmen, banka veya kredi kartı ekstrenizi görene kadar muhtemelen bir şeylerin yanlış olduğunu anlamayacaksınız. Bu nedenle hala kağıt üzerinde ekstre alıyorsanız, ekstre posta kutunuza gelene kadar beklemeyin. Tüm harcamaların yasal görünüp görünmediğini görmek için bankanızda çevrimiçi oturum açın. Sorun varsa durumu düzeltmek için hemen bankanızla veya kredi kartı şirketinizle iletişime geçin.

Yorumlar