Teknoloji

Intel'in yeni yapay zeka çipi Gaudi 3 yüzde 50 daha güçlü ve yüzde 50 daha hızlı

Yapay zeka Çipi pazarının iddialı oyuncularından Intel, rakiplerine göre performansı ve verimliliği daha yüksek olduğunu açıkladığı Gaudi 3 adlı yeni yapay zeka çipini tanıttı.

Intelin yeni yapay zeka çipi Gaudi 3 yüzde 50 daha güçlü ve yüzde 50 daha hızlı

Intel, yeni yapay zeka çipini tanıttı "Intel Vision 2024" konferansında tanıttı. 

Nvidia'nın yapay zekaya güç veren yarı iletkenler alanındaki hakimiyetini hedef alan yeni çipi hakkında Intel şirketinden yapılan açıklamada da kurumsal üretken yapay zekaya performans, açıklık ve seçenek sunmak için tanıtılan "Gaudi 3" çipinin performansına dikkat çekildi.

GAUDİ 3, MALİYET, PERFORMS VE VERİMDE İDDİALI

İşletmelerin, üretken yapay zekayı pilot aşamadan üretim aşamasına kadar ölçeklendirmenin yollarını aradığına işaret edilen açıklamada, bunun yapılması için karmaşıklık, parçalanma, veri güvenliği ve uyumluluk gereksinimlerini de karşılayan Gaudi 3 gibi performanslı, maliyet ve enerji açısından verimli işlemciler üzerine kurulu hazır çözümlere ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

GAUDİ 3, NVİDİA H100'DEN YÜZDE DAHA HIZLI VE GÜÇLÜ

Açıklamada, Gaudi 3'ün Nvidia H100 ile karşılaştırıldığında belirli büyük dil modellerini ortalama yüzde 50 daha hızlı eğitmesinin, ortalama yüzde 50 daha iyi çıkarım ve ortalama yüzde 40 daha iyi güç verimliliği sağlamasının öngörüldüğü öne sürülerek, 2024'ün ikinci çeyreğinde Dell Technologies, HPE, Lenovo ve Supermicro dahil olmak üzere orijinal ürün üreticilerinin kullanımına sunulacağı kaydedildi.

Google da ilk özel Arm tabanlı işlemcisi "Google  Axion"u tanıtırken, performans ve enerji verimliliği sunan çipin bu yılın sonlarında Google Cloud müşterilerinin kullanımına sunulacağını bildirdi.

NVİDİA PAZARIN YÜZDE 80'İNE HAKİM 

Giderek rekabetin arttığı yapay zeka çip pazarında, Nvidia'nın pazar payının yüzde 80 olduğu tahmin ediliyor.

Yorumlar