Teknoloji

Betondan sağlam ama yenilebilir yeni inşaat malzemesi

Lahana ile betondan daha sağlam bir inşaat malzemesi üretildi. Yeni malzemenin aynı zamanda yenilebilir olması da dikkat çekiyor.

Betondan sağlam ama yenilebilir yeni inşaat malzemesi

Tokyo Üniversitesi mühendisleri; lahana, deniz yosunu ve muz kabuğunu, dayanıklı bir inşaat malzemesi haline dönüştürdü.  Yeni malzeme; ahşap tozunu sıkıştırıp inşaat malzemesine dönüştüren ısıyla presleme tekniğiyle geliştirildi.  Ahşap yerine  yiyecek atıkları öğütüldü.  Üretilen malzeme dayanılıklılık testlerini geçti. Sadece balkabağı kabuğu kullanıldığında sorun çıktığı gözlemlendi.

Toyko Üniversitesi sürdürülebilir yapı malzemeleri uzmanı Yuya Sakai,  “Amacımız, deniz yosunu ve yiyecek artıklarını kullanarak en az beton kadar güçlü malzemeler meydana getirmekti. Ancak yenilebilir yiyecek atıkları kullandığımız için, geri dönüşüm sürecinin orijinal malzemelerin lezzetini etkileyip etkilemediğini belirlemekle de ilgilendik”  açıklamasına bulundu. 

Ortaya çıkan yeni yenilebilir inşaat malzemesinin çürümesinin veya haşeratlarca yenmesinin mümkün olmayacağı belirtildi.

Yorumlar