Teknoloji

3d Yazıcı ile 600 metrekarelik 54 metre yüksekliğinde bina basıldı!

Avrupa'nın en büyük 3D baskılı binası tamamladı. Almanya’nın Heidelberg kentindeki Wavehouse veri merkezi 600 metrekare alana sahip.

3d Yazıcı ile 600 metrekarelik 54 metre yüksekliğinde bina basıldı!

 

Almanya’nın Heidelberg kentindeki  sıra dışı bina, sadece 140 saatte inşa edildi. 54 m uzunluğunda, 11 m genişliğinde ve 9 m yüksekliğinde... 

Üç boyutlu baskı teknolojisi yıllar içerisinde büyük bir ilerleme kaydetti. Hatta son yıllarda mimarların evlerin tamamını 3D baskı kullanarak yapmayı denediklerini bile görmeye başladık. İşte bunun en etkileyici son örneği karşımızda; Avrupa'nın en büyük 3D baskılı binası, sadece 140 saatte basıldı.

Bu, bütün bir binanın inşa edilmesi için şaşırtıcı derecede kısa bir süre ve birçok kişi, bu binayı inşaat sektöründe önemli bir ilerleme olarak görüyor. Bina saatte 4 metrekare hızında basıldı ve toplam 600 metrekare alana sahip

PERI 3D Construction, Avrupa’nın en büyük 3D baskılı binası olan Almanya’nın Heidelberg kentindeki Wavehouse veri merkezini tamamlayarak 3D inşaat baskı sektöründe önemli bir kilometre taşına ulaştı.

Mimarlar SSV ve Mense Korte, Heidelberg projesinde dalga benzeri duvarlar tasarlayarak bir zorlukla karşılaştılar. Peri, bu tasarımın elde edilmesinde geleneksel inşaat yöntemlerinin kullanılamayacağını, tasarım özgürlüğü nedeniyle 3 boyutlu inşaat baskı teknolojisinden yararlanıldığını vurguladı.

PERI 3D Construction’ın Genel Müdürü Dr. Fabian Meyer-Brötz, projeyle ilgili şunları söyledi: “Bu projeyle bugüne kadarki en büyük binamızı hayata geçirmiş olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Yalnızca boyutu nedeniyle değil, özellikle COBOD teknolojisinin muazzam tasarım özgürlüğünü belgeleyen özel şekli ve kullanılan parametrik tasarım nedeniyle.”

Bina 600 m² alana sahip, 54 m uzunluğunda, 11 m genişliğinde ve 9 m yüksekliğindeki ölçüleri, duvarların 140 saatte basılmasıyla elde edildi.
Peri 3D İnşaat bunun saatte 4 metrekare verimlilik oranına denk geldiğini açıkladı.
KRAUS GRUPPE Heidelberg’in yönetici ortağı Hans-Jörg Kraus şunları belirtti: “Veri merkezini geleneksel yöntemlerle yapsaydık bunun ne kadara mal olacağını size anlatamam. 3 boyutlu inşaat baskısı bu projeyi ekonomik açıdan uygulanabilir hale getirdi.”
Wavehouse, geçmişi 2001 yılına kadar uzanan yerel bir bulut ve veri merkezi sağlayıcısı olan Heidelberg iT Management tarafından işletilecek. Tesisin 3D baskılı kabuğu tamamlanırken, tüm işin yaz sonuna kadar bitirilmesi bekleniyor.

Yorumlar