Fizik

Araç park etmenin matematiksel formülü

Bir çok çalışma size kolay park etmek için sadece yeterli boşluğun olması gerektiğini anlatır lakin o alana nasıl park edeceğinizi anlatmaz.

Araç park etmenin matematiksel formülü

Arabanızı park etmek istiyorsunuz ve boş bir yer buldunuz. Yol manevra yapmak için yeterince geniş ama park etmek için yeterli alan var mı,emin değilsiniz. İşte bu noktada, geometri işinize yarayabilir.

Ama öncesinde birkaç parça bilgiye ihtiyacınız olacak.

r: Aracınızın dönüş alanı üzerinden çizilen bir yarıçap

l: Tekerleklerin açıklığı

k: Aracın tekerlekleri ile ortası arasındaki mesafe

w: Arkanızda olan aracın genişliği

Yapmanız gerekenler aslında oldukça basit:

1. Arkayı görmenizi sağlayan aynayı arkadaki aracın kaputuna doğru sabitleyin.

2. Otomobillerin arasında uygun bir boşluk olduğuna inandıktan sonra geri geri gelmeye başlayın.

3. Yanınızdaki araçla birlikte lastiklerinizin hizalı olmasına dikkat edin.

4. Ve işlem bitti güvenle park edebilirsiniz.

Formüldeki uygun uzaklık ölçülerini gerekli yerlere girerseniz nasıl park edebileceğinizi anlıyorsunuz. Yani örnek olarak araçlar arasındaki mesafeleri formülde uygun yere girerseniz çıkan sonuca göre park edip edemeyeceğinizi anlayabilirsiniz.



Mükemmel paralel park etme formülü Londra Üniversitesi matematik profesörlerinden Simon Blackburn’ün çalışması.

Bu formül tam olarak ne kadar ekstra boşluğa ihtiyacınız olduğunu söylemekle kalmıyor, sadece aracınızın uzunluğuna bağımlı olmadan basit park etmenin aşamalarını da anlatıyor. Geri geri giriş yap, tekerleri düzelt ve motoru kapat.

Bu konudaki bir çok çalışma size kolay park etmek için sadece yeterli boşluğun olması gerektiğini anlatır lakin o alana nasıl park edeceğinizi anlatmaz. Bu da çoğu insanın öncelikle “acaba yeterli alan var mı?” düşüncesiyle denemeler yapmasının yolunu açar ki bu işi daha da zorlaştıran bir girişimdir aslında.

“Aslında, biz bir şeyin pratiğini yapmaya başladığımızda ki bu şey atletik/sportif bir şey olabilir veya otomobil olabilir fark etmez, o an için mükemmel matematikçiler olabiliyoruz ve onu organize etmek için mükemmeli arıyoruz” diyor araştırma ekibinden Devlin “Fakat genellikle buna matematik olarak adlandırmayız ve tabii ki birisi arabasını mükemmel park ediyor diye matematik testinden geçer not aldın demeyiz.”

matematiksel.org

Yorumlar