Turizm

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe hedeflerini anlattı

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, dernek aracılığıyla 10 yıldan beri 5 komite ile beraber hem Türk mutfağını hem de Türk ürünlerini tanıtmaya çalıştıklarını belirtti

Gastronomi  Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe hedeflerini anlattı

Gastronomi Turizmi Derneği’nin (GTD) amacının Türk mutfağını ve ürünlerini dünyada markalaştırmak olduğundan bahseden Boztepe, “Amaç, döviz kazandırıcı hizmet şeklinde Anadolu insanına para kazandırmak. Biz kadim kültürlerimizi 7 bölge ana başlığında dünyaya tanıtma hedefindeyiz. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Gastronomi Komitesi’nin kurucusu olmamdan dolayı yurt dışından turistleri yıllarca biz getirdik. 12 seyahat acentesi sadece ülkemizde 39 bölgede fiziksel olarak faaliyet göstermekte. Bu yıl, GT Anadolu diye bir marka yarattık. 11 tane e ticaret sitesinde satışa açıyoruz. Burada da Anadolu kadınına destek projesi kapsamında yüzde 25’lik komisyon oranlarının yüzde 1’e çektiriyoruz. Havalimanlarında olmak üzere fiziksel dükkanlarımız yakın zamanda açılacak.” diye konuştu.

Boztepe, coğrafi işaretli tüm ürünleri yurt dışına GT Anadolu üzerinden satma hedefinde olduklarını söyledi.

“GTD Türk gastronomisini dünyaya tanıtım lansman adında nereden nereye kadar gidiyor?" diye soran Erden Aktoğu’ya Gürkan Boztepe şu şekilde yanıt verdi:

“Türkiye’deki kültür dünyaya örnek olabilecek bir kültür. New York’ta markete gittiğim zaman ‘Humusu kim satıyor? diye araştırdığımda Cezayirlilerin sattığını gördüm. Paketini çok iyi yaptıklarından ötürü Cezayirliler bu konuda bir lobi oluşturmuş. Bizde yaklaşık 20 kişi sadece pakete bakıyor. Bugün humuscu İbrahim Hatay Antakya’dan humus getirdiği zaman torba ile getirdi. Paketlemesini bilmiyor ama en iyi humusu o yapıyor. Bu kalibredeki misafirlerimizi üyelerimizi ön plana çıkartmak zorundayız. Bu bizim görevimiz ya da Türk yoğurdunu Los Angeles’taki marketlere sokmak zorundayız bu bizim misyonumuz. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli şey paketleme ve hijyen stratejileri.”

 iklim krizinin coğrafi işaretli yiyeceklere etkisi ile ilgili panel planlanıyor

Hijyen stratejileri ile ilgili bir Bilim Kurulu da olduğuna da değinen Boztepe, “Bilim Kurulu başkanımız Doç. Dr. Efsun Dindar var. Efsun Hoca ile önümüzdeki süreçte sürdürülebilirlik, çevre ve iklim krizinin coğrafi işaretli yiyeceklere etkisi ile ilgili panel düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu konuda da Zorlu Performans Sanatları Merkezini Gastroshow Fuarı için 1 Aralık 2023 ve 28-30 Mayıs 2024 tarihlerinde sözleşme imzalıyoruz. Fuarda çevre ile alakalı canlı yayınlar yapılacak. 1 Aralık’ta lansman yapılacak 28-30 Mayıs 2024’ta Uluslararası Fuarımız gerçekleşecek.” dedi.

“GTD çatısı altında sayısız dernek ve kuruluş var bunlarla yaptığınız görüşmelerde Türk gastronomisinin ivmesini nerelere kadar götüreceğinizi konuşuyor musunuz?” sorusunu soran Aktoğu'na Gürkan Boztepe, “En önemlisi bizim şu an da kaç paralık ciro başarının kriteri para ise bana göre başarı para ile değil duygusal etmenler çok daha kıymetli sadece parasal ölçüm yapacaksak 5.1 milyar dolarlık bir hedef konulmuştu biz buna ulaştık. Ama 15 milyar dolar 2024’ün başında bir ciro sağlıyor olacağız. Türkiye’nin turizm değerleri 30 milyar dolarda yani yüzde 50’sini gastronomi turizminden yapıyoruz. Türkiye’de her şehir için Best One Hundred dediğimiz bir program başlatıyoruz. Türkiye’de her şehir için en iyi restoranları koyacağız. Bugün İstanbul’da 100 restoranı koyacağız. Onun da açıklamasını ve ödül törenini yapacağız." yanıtını verdi.

Hibya Haber Ajansı

Yorumlar